Gemeente Lopik

Natuurontwikkeling

De gemeenten Lopik, Montfoort en Oudewater hebben samen een landschapsontwikkelingsplan opgesteld. Doelstellingen voor het buitengebied zijn bijvoorbeeld het versterken van de identiteit van het open weidelandschap in contrast met de meer verdichte stroomruggen langs de Hollandse IJssel en de Lek en behoud en herstel van karakteristieke landschapselementen zoals de tiendwegen en de houtkaden. Daarnaast wordt aandacht gevraagd voor de landschappelijke inpassing van bedrijven en woongebieden aan de randen van de kernen en het versterken van het recreatieve medegebruik van het buitengebied. Ook het stimuleren van natuurontwikkeling en van een natuurvriendelijk beheer van weilanden, bermen en slootranden door agrariërs vormt onderdeel van de landschapsvisie.
Onder het kopje 'Beleid' en vervolgens 'Beleidsinformatie' en 'Beleidsnota's' vindt u het vastgestelde Landschapsontwikkelingsplan De Groene Driehoek en het Uitvoeringsprogramma.


* Gebiedscommissie De Utrechtse Waarden
De gebiedscommissie De Utrechtse Waarden bestaat uit een vertegenwoordiging van de gemeenten Lopik, Montfoort, Oudewater en IJsselstein, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, diverse belangenorganisaties en de provincie Utrecht. Hiermee zijn alle belangrijke spelers in het gebied verenigd. In het gebied werken ze samen om de sociaal-economische vitaliteit en de ruimtelijke, landschappelijke kwaliteit te versterken.
Meer info

* Natuurgebied De Lopikerhout
Met de aankoop en inrichting van 2,2 hectare grond dat aansluit op het natuurgebied de Lopikerhout is de Lopikerhout uitgegroeid tot een gebied van ruim 7 hectare waarin nat bloemrijk grasland, hoogstamboomgaard en houtopstanden elkaar afwisselen. Het natuurgebied vormt een mooie groene buffer tussen Lopik-dorp en de uiterwaarden van de rivier de Lek. Meer info