Veilig Amsterdam


Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer: Totaal alcoholverbod Oosterpark per april

alcoholverbod


* Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer

* Alcoholmatiging

12 maart 2009

Het dagelijks bestuur van Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer heeft besloten om in het Oosterpark een algeheel alcoholverbod in te stellen. Stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet: âAlle bewoners moeten plezierig gebruik kunnen maken van het park. Op dit moment komen er klachten binnen van mensen die een verloedering zien en zich onveilig voelen. Daar gaan we wat aan doen met het totale alcoholverbod in het parkâ.

Verschillende beperkte alcoholverboden hebben niet geleid tot een vermindering van de overlast. Sterker nog, de aanwezigheid van een groep verslaafden heeft een aantrekkende werking. Daarom kiest het DB voor een stevige aanpak van de overlast en wordt het huidige alcoholverbod uitgebreid naar het hele Oosterpark. De maatregel gaat in per 6 april.

Er wordt op dit moment nog overlegd met de politie over de wijze van handhaving van het verbod. De situatie in de omliggende buurten wordt blijvend gemonitord om te voorkomen dat de overlast zich verspreid.

Aanpak overlast
De uitbreiding van het alcoholverbod in het Oosterpark is onderdeel van een breder pakket van maatregelen om de overlast van alcohol- en drugs terug te dringen. Zo loopt het programma âbestrijding drugs- en alcoholoverlast Groot Oostâ waarbij ook drugshandel op straat en vanuit woningen wordt aangepakt en horecagelegenheden intensiever worden gecontroleerd. In deze projecten werken verschillende partijen intensief samen, zoals de GGD, Jellinek, Politie, het OM, de dienst Stadstoezicht, woningcorporaties, Vliegende Brigade en het stadsdeel. Het stadsdeel neemt een coördinator in dienst die een gestructureerde aanpak waarborgt.

De aanpak gebeurt op drie manieren:

* Drang: de vliegende brigade, de toezichthouders en de politie treden op tegen overlastgevende verslaafden.
* Dwang: het openbaar ministerie registreert in de ketenunit alle overtredingen en misdrijven zodat deze gecombineerd (gestapeld) kunnen worden waardoor veelplegers veroordeeld kunnen worden tot straf en gedwongen zorgtrajecten;

* Zorg: de GGD voert de regie op zorg en registreert alle overlastgevenden en leidt hen door naar zorgtrajecten.

Het totale alcoholverbod in het Oosterpark geldt in eerste instantie voor de duur van een half jaar en wordt tussentijds (na twee maanden) geëvalueerd. Voor evenementen waarbij het schenken van alcohol is toegestaan, zoals Koninginnedag, geldt het alcoholverbod niet.