Gemeente Haren

Groenwijzer - Maart 2009

12/03/2009

logo groenwijzer

Gedragsregels Scharlakenbos

Het Scharlakenbos is één van de weinige bossen in de gemeente. Daarmee is het een bos dat door veel mensen wordt bezocht. Om het bezoek aan het bos voor iedereen aangenaam te maken is het van belang dat bezoekers de gedragsregels die in het bos gelden naleven. Bij de ingangen van het bos zijn onlangs nieuwe bordengeplaatst waarop de gedragsregels zijn vermeld. Deze gedragsregels zijn:

Geen toegang tot het bos:

* tussen zonsondergang en zonsopgang;

* buiten wegen en paden;

* met een loslopende hond;

* met een motorrijtuig, (brom)fiets, mountainbike of paard;
* wanneer u afval achterlaat;

* wanneer u dieren verontrust.

Van april tot en met juli zal het bos door reeën ebruikt worden om jongen te werpen. Daarnaast zullen er vogels beginnen met het maken van nesten, zowel in de bomen als op de grond, waar zij zullen gaan broeden. Door de gedragsregels de in het bos gelde na te leven verstoort u de dieren zo min mogelijk. Wij gaan een klein deel van het bos afrasteren om een rustplaats te creëren voor de reeën. Het overgrote deel van het bos blijft gewoon toegankelijk. Gedragsregels Scharlakenbos

Groenwerkzaamheden

Voorjaarssnoei plantvakken
We gaan verschillende plantvakken snoeien. De voorjaarssnoei houdt in dat struiken tot ongeveer 25 centimeter boven het maaiveld worden afgezet. De planten kunnen dan uitlopen en op het jonge hout gaan bloeien.

Snoeien van bomen
Ook deze maand gaan we verder met het snoeien van bomen rondom Onnen en Glimmen. De medewerkers van Bureau Woonomgeving verwijderen het dode hout in bomen, zij dunnen de boomkronen en kronen zij de bomen op. Tevens gaan we bomen knotten.

Renovatie plantvakken
Op verschillende locaties in de gemeente gaan we plantvakken voorzien van nieuw plantgoed. Het gaat hier vaak om kleine plantvakken. We vervangen de beplanting omdat deze in slechte staat verkeerd. Ouderdom of vernieling en betreding van de plantvakken is de oorzaak.

Reguliere werkzaamheden
In de wijk Oosterhaar voert Werkvoorzieningschap Trio-bedrijven reguliere werkzaamheden uit. De werkzaamheden bestaan uit het schoonhouden van plantsoenen (het verwijderen van afval) en snoeien van plantvakken.

Tuintip

Het tuinseizoen kan beginnen!
Hoewel de natuur een paar weken achterloopt in vergelijking met de extreem vroege lente van 2008, begint er in tuinen weer van alles te veranderen. En voor veel tuiniers breekt een drukke tijd aan. De vroege voorjaarsbollen als sneeuwklokjes en krokussen raken uitgebloeid, maar de narcissen staan klaar om het kleurenstokje over te nemen. En daarna komen de vaste planten pas goed op gang. Vaste planten komen elke jaar terug, in de winter sterven de bovengrondse delen af, maar elk jaar in de lente lopen de planten weer uit. Vanaf nu kunnen de afgestorven bovengrondse resten van de vaste planten worden verwijderd. De resten kunnen in kleine stukjes geknipt tussen de planten in de borders worden gestrooid. In het begin ziet het er wat rommelig uit, alsof er lucifers in de borders zijn uitgestrooid. Maar de stokjes houden onkruid tegen. Als de planten tot

volle groei komen worden de stokjes aan het zicht onttrokken terwijl in de loop van het seizoen de grond verbeterd wordt door de langzaam uit elkaar vallende plantenresten. Het plantmateriaal kan ook op de composthoop, maar stamp het nog niet te hard aan: in holle stengels blijken tientallen insecten en nuttige beestjes als lieveheersbeestjes te overwinteren. Die zijn erg waardevol in de tuin. Een andere mooie klus voor deze tijd van het jaar: het delen van te groot geworden pollen vaste planten. Laat vroege voorjaarsbloeiers met rust, die kunnen het best in het najaar gedeeld worden. Maar zomerbloeiers knappen goed op als ze nu, in het voorjaar worden gedeeld. Steek een hele pol uit met een spitvork (minder zwaar dan met een spade). De meeste groeikracht zit in kleine delen, die wel volledig moeten zijn (niet alleen wortels, maar ook enkele `groeipunten'), aan de buitenkant van de pol. De uitgeputte binnendelen kun je het best weggooien op de composthoop. Plant de delen opnieuw uit op dezelfde diepte als de oorspronkelijke plant en geef goed water. En dan wachten op een mooie lange zomer.

Als tuinieren je hobby is: kijk op www.haren.groei.nl of kom langs bij een van de activiteiten van de tuinvereniging Groei & Bloei afdeling Haren/Eelde.

Foto van de maand
De gemeente Haren kent vele groene pareltjes. Leg uw favoriete parel op de foto vast en misschien wordt deze wel gepubliceerd in de groenwijzer van april. Stuur deze per email naar de gemeente Haren, groenwijzer@haren.nl.

Contact
Mocht u naar aanleiding van deze Groenwijzer nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de heer G. Hummel, telefoonnummer 53 39 934 of met team Woonomgeving, telefoonnummer 53 39 978. Tevens kunt u al uw vragen en opmerkingen per e-mail sturen naar groenwijzer@haren.nl