Gemeente Haren

Koninklijke erepenning Hengelaarsclub Sassenhein

Hengelaarsvereniging bestaat 100 jaar

12/03/2009

Op 3 maart 2009 bestond de Hengelaarsclub Sassenhein 100 jaar. Burgemeester Boumans heeft daarom 3 maart een koninklijke erepenning uitgereikt tijdens deze viering.

De koninklijke erepenning wordt namens de vereniging ontvangen door de voorzitter van het dagelijks bestuur, de heer Jacques Kruller. De koninklijke erepenning wordt namens de vereniging ontvangen door de voorzitter van het dagelijks bestuur, de heer Jacques Kruller.

Hengelaarsclub Sassenhein is in 1909 opgericht. Zij hebben tussen de 700 en 800 leden. Veel van deze leden wonen niet alleen in Haren maar door heel Noord-Nederland. Sassenhein is een van de 1000 hengelsportverenigingen van Nederland. Gezamenlijk hebben zij ca. 400.000 leden die georganiseerd zijn in Sportvisserij Nederland. In Groningen is Sassenhein een van de grootste verenigingen.

Naast het bieden van recreatie aan leden probeert Sassenhein ook haar maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Zij geven bijvoorbeeld lessen in vijver- en visbiologie op scholen voor het primair onderwijs. Daarnaast maken zij de hengelsport bereikbaar voor gehandicapten. De vereniging stelt een groot deel van het complex open voor het publiek en men kan er zeer plezierig wandelen.

De hengelaarsclub is in het eerste deel van de vorige eeuw eigenaar geworden van de Noordplas met aanliggende paviljoens. In 1966 werd de Zuidplas verkregen. Het totale complex is Rijksmonument. Op het terrein staat een standbeeld van Hein Alderink. Hij heeft samen met zijn vrouw Sasse (Sasse en Hein) de Noordplas voor de vereniging weten te verwerven. Het gebied is onderdeel van het Bestemmingsplan Buitengebied van Haren. Dit maakt als natuurgebied in de Ecologische Hoofdstructuur van de Provincie Groningen binnenkort onderdeel uit van het Nationaal Park Drentsche Aa.