Politie Drenthe

Donderdag

Assen, 12-03-2009

Bromfietser raakt voetganger

EMMEN Woensdagochtend heeft er een aanrijding tussen een bromfietser en een voetganger plaatsgevonden aan de Boermarkeweg in Emmen. De 13-jarige voetganger, een meisje uit Schoonoord, stapte uit de bus en wilde het naast de bushalte gelegen fietspad oversteken. Daarbij zag ze de bromfietser, een 18-jarig meisje uit Valthermond, over het hoofd. Ze liep een groot aantal kneuzingen op. (09-017693)

Camper tegen boom

KLAZIENAVEEN Een 57-jarige Emmenaar en een 58-jarige inwoner van Klazienaveen zijn woensdagmiddag gewond geraakt, toen de camper waar zij in zaten van de weg raakte en aan de Kortestraat tegen een boom botste. De bestuurder uit Emmen zou onwel zijn geworden. Omstanders hebben de inzittenden uit de camper gehaald en een beginnende brand geblust. Beide personen zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De man uit Klazienaveen liep een beenbreuk op. Voor medische ondersteuning is de hulp van een traumahelikopter ingeroepen. (09-017874)

Aanhouding na winkeldiefstal

ASSEN Woensdagmiddag is een 15-jarig meisje uit Rolde aangehouden nadat ze in een schoenenzaak aan het Koopmansplein een paar schoenen had gestolen. (09-017847)

Vrouw opgenomen na mishandeling

ASSEN Woensdagmiddag heeft de politie in een supermarkt in de Oudestraat een 39-jarige vrouw uit Assen aangehouden. Ze had daar zonder enige aanleiding een 13-jarig meisje uit Assen in het gezicht geslagen. Na de aanhouding is besloten om een psychiater te waarschuwen vanwege de indruk die de vrouw op de agenten maakte. Na beoordeling door de psychiater is de vrouw met een machtiging tot inbewaringstelling overgebracht naar en opgenomen in een van de instellingen van de GGZ in Assen. (09-017885)

Politie houdt verdachte van brandstichting aan
EMMEN De politie heeft maandag een 19-jarige Groninger aangehouden als verdachte van brandstichting. Hij wordt ervan verdacht op zaterdagavond 10 november 2007 brand te hebben gesticht in een in aanbouw zijnde sporthal aan de Planeet in Klazienaveen. De verdachte is inverzekering gesteld en wordt donderdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris (09-008025)

Brand in schuur

ANNEN Woensdagavond is brand ontstaan in een schuur aan de Annerstreek. De vermoedelijke oorzaak is kortsluiting door een acculader van een heftruck. De brand was snel onder controle. Bij de brand werd onder meer een bosmaaier vernield. (09-017897)

Meld Misdaad Anoniem een belangrijke bron voor aanpakken misdaad

Mede dankzij anonieme meldingen via M. 0800-7000 werden in 2008 opvallende en grote zaken opgelost. De politie rekende een vijftigtal overvallers in, ontmaskerde mensenhandelaren, loste een moordzaak, verkrachtingen, brandstichtingen, illegale tewerkstelling en valsheid in geschrifte op. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Stichting M.

Bij M. kwamen 76.600 telefoontjes binnen en dit leidde tot 13.700 meldingen. De partners van M. losten met de anonieme tips al 710 zaken op en hielden 1.100 verdachten aan. Het geld en de goederen die zij in beslag namen verdubbelde naar 1,7 miljoen ten opzichte van vorig jaar. Op dit moment is van 30% van de bruikbare meldingen bekend welk resultaat de onderzoeken hebben opgeleverd. De overige meldingen zijn nog in onderzoek. Hoewel melders informatie geven over een breed palet aan onderwerpen, staan hennepteelt en harddrugs met stip bovenaan. De campagne Schijn bedriegt tegen mensenhandel bleek wederom succesvol: een kwart meer anonieme tips.

Ook opvallende en grote zaken in Drenthe opgelost dankzij burgers

Mede dankzij anonieme meldingen via Meld Misdaad Anoniem (M.) op 0800-7000 werden in 2008 opvallende en grote zaken opgelost. In Drenthe zijn er in 2008 218 meldingen gedaan. Dit zijn er 10 meer dan in 2007. 99 % van de meldingen waren bruikbaar en in 81% van de gevallen is een onderzoek gestart. Deze meldingen hebben geleid tot 26 aanhoudingen en 5 opgeloste zaken. Daarnaast is er aan de hand van de anonieme meldingen 59.965,- aan geld en goederen in beslag genomen. De meeste meldingen komen binnen over hennepteelt, harddrugs, illegaal vuurwerk, opsporing van gezochte personen en gestolen goederen.

Jaarcijfers Stichting M.

In 2008 kwamen er landelijk 76.600 telefoontjes binnen bij M. Dit heeft geleid tot 13.700 meldingen. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Stichting M. De partners van M. losten met de anonieme tips al 710 zaken op en hielden 1.100 verdachten aan. Het geld en de goederen die zij in beslag namen verdubbelde naar 1,7 miljoen ten opzichte van vorig jaar. Op dit moment is van 30% van de bruikbare meldingen bekend welk resultaat de onderzoeken hebben opgeleverd. De overige meldingen zijn nog in onderzoek. Hoewel in 2008 zichtbaar minder werd gebeld over moord en doodslag of verkrachting werden zeer ernstige zaken opgelost, waaronder de verkrachting van een 9-jarig meisje in Asperen en de moord op een 23-jarige vrouw in Ridderkerk in 2007.

De landelijke campagne Schijn Bedriegt tegen mensenhandel leverde in 2008 een kwart meer meldingen op dan vorig jaar, namelijk 147. Tot nu toe is bekend dat de politie mede door die meldingen 8 verdachten aanhield en 5 zaken oploste.

M.is geen politie

Meld Misdaad Anoniem, kortweg M., is de meldlijn van de onafhankelijke Stichting M. Het is een veilig vangnet voor mensen die om welke reden dan ook niet met naam en toenaam durven melden. 0800-7000 (M.) is een gratis nummer om anoniem informatie door te geven over daders van crimineel gedrag, fraude of schendingen van integriteit. M. is geen politie.

Wilt u meer informatie over deze berichten of wilt u in contact komen met de dienstdoende voorlichter van Politie Drenthe, dan kunt u bellen met tel. 0592 - 45 1280. De voorlichter is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tot 16.00 uur en op zaterdag en zondag tot 13.00 uur.