Werkgeversvereniging AWVN

Onderzoek functioneren EOR

Datum: 12 maart 2009

Op 6 maart heeft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de eindrapportage van een onderzoek naar de naleving van de Wet op de Europese ondernemingsraden en het functioneren van Europese ondernemingsraden in Nederlandse ondernemingen naar de Tweede Kamer gestuurd.

Hij meldt als belangrijkste conclusies van het onderzoek dat 48% van de Nederlandse `EOR-plichtige' bedrijven ook daadwerkelijk een Europese ondernemingsraad heeft ingesteld. Bedrijven die ondanks de wettelijke verplichtingen geen EOR hebben ingesteld, zijn te kenmerken als relatief gering van omvang, met een geringe internationale oriëntatie en een geringe mate van internationale aansturing. Nederland bevindt zich in de top-3 van de EU-lidstaten. Van alle Europese `EOR-plichtige' bedrijven heeft 36% een EOR ingesteld.

Commentaar AWVN
AWVN merkt op de minister niet voor niets de zogenaamde `verplichting' tot het instellen van een EOR tussen aanhalingstekens plaatst. Er is namelijk geen verplichting. Bedrijven kunnen overgaan tot oprichting als ze meer dan 1000 werknemers tellen en er ten minste 150 werknemers in twee verschillende lidstaten werkzaam zijn. Dan nog is het echter aan het bedrijf zelf dan wel aan een vertegenwoordiging van werknemers van het bedrijf, om daadwerkelijk tot oprichting van een EOR over te gaan.
AWVN zal de rapportage bestuderen en hierover later verdere mededelingen doen. Leden die geïnteresseerd zijn in de rapportage, kunnen die opvragen bij de AWVN-werkgeverslijn, (070) 850 86 05, werkgeverslijn@awvn.nl.