Gemeente Binnenmaas

Brandweerpost Maasdam/Puttershoek winnaar Regionaal Brandweer kampioenschap THV

Op zaterdag 7 maart 2009 was de brandweerpost Maasdam/Putterhoek de winnaar bij het regionaal kampioenschap THV (Technische Hulpverlening). Dit kampioenschap vond plaats in Molenaarsgraaf, gemeente Graafstroom. Negen verschillende korpsen uit de regio Zuid-Holland Zuid streden tegelijk tegen elkaar om de felbegeerde wisselbeker. Nieuw-Lekkerland werd tweede en Sliedrecht derde.

Dit kampioenschap technische hulpverlening voor de brandweer wordt georganiseerd onder auspiciën van de opleidingscommissie van de Regionale brandweer Zuid-Holland Zuid. De deelnemende brandweerkorpsen zijn de nummers 1 en 2 van de voorselectiewedstrijden in de afzonderlijke brandweerkringen van de regio Zuid-Holland Zuid en de winnaar van het Regionaal kampioenschap THV 2007.

Incident in scène gezet

De deelnemende wedstrijdploegen werden geconfronteerd met het volgende, in scène gezet, incident. Bij Van den Heuvel Zuivelmachines is tijdens werkzaamheden met een vorkheftruck een koelsilo in de kelder gevallen, doordat de strop afbrak. De silo kwam terecht op een been/voet van een medewerker die bezig was in de betreffende kelder. Aan de andere kant van de loods was iemand bezig met laswerkzaamheden aan een koelsilo. Door de harde klap schrok deze persoon zo erg, dat hij naar beneden viel in de silo en een gebroken arm opliep. Een BHV-er merkte dit alles op en belde de 112-alarmcentrale, waarna de betreffende wedstrijdploeg werd gealarmeerd. Aan alle korpsen de taak om binnen de gestelde tijd de slachtoffers op een correcte manier uit hun posities te bevrijden. Dit vanzelfsprekend in de volgorde van noodzaak maar dát en welke tactiek was aan de bevelvoerder en zijn team.

Brandweerwedstrijden

Brandweerwedstrijden zijn een instrument om de geoefendheid, saamhorigheid en motivatie van (vrijwillig)brandweerpersoneel op een voortdurend hoog niveau te houden.

Technische Hulpverlening

Onder Technische Hulpverlening vallen de veelzijdige werkzaamheden die de brandweer verricht naast brandbestrijding. Daar hoort ook bij het bevrijden van slachtoffers van bijvoorbeeld een verkeersongeval of een ongeval met gevaarlijke stoffen, bestrijding van bedrijfsongevallen en opruimwerkzaamheden bij stormschade.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking vond om 17.30 uur plaats in een zalencentrum aan de Gijbelandsedijk te Brandwijk. Deze werd verricht door burgemeester van Graafstroom, de heer D.R. van der Borg en de heer P.L.J. Bos, commandant Regionaal brandweer Zuid-Holland Zuid.