Veilig Amsterdam


Zorg en onderdak voor dak- en thuislozen

Opening dak- en thuislozen onderdak


* Overlast, criminaliteit & geweld

11 maart 2009

Marijke Vos, wethouder Zorg, opende op vrijdag 6 maart op twee woonvoorzieningen op Bedrijventerrein Westpoort die onderdak bieden aan voormalig dak- en thuislozen en dakloze drugsverslaafden. Het Leger des Heils huurt de woonvoorzieningen Westburgh en Domus 3 van woonstichting De Key. De bewoners krijgen zorg en begeleiding.

Westburgh
In woonvoorziening Westburgh krijgen veertig voormalig dak- en thuislozen onderdak, zorg en begeleiding in een beschermde woonomgeving. De bewoners kampen met psychische of psychiatrische problemen en verslavingen. Tien van de veertig woningen zijn bestemd voor cliënten in 'de tweede fase'. Zij krijgen een training die de overgang naar een meer zelfstandige woonvorm vergemakkelijkt.

Domus 3
In Domus wonen voormalig daklozen die door hun psychiatrische- en verslavingsproblemen veelvuldig met justitie in aanraking zijn gekomen. Naast onderdak krijgen zij 24-uurs zorg en begeleiding waarbij veiligheid, structuur en rust centraal staan. De begeleiding richt zich op het aanbrengen van samenhang in wonen, behandeling/begeleiding, scholing/training en werk.

Positieve resultaten
De wooncomplexen liggen in Amsterdam-West op het Bedrijventerrein Westpoort. De bewoners zijn tevreden en er is geen overlast voor de omliggende bedrijven. Vanaf de start was er nauw overleg. In Amsterdam ZuidOost zijn positieve resultaten geboekt met een vergelijkbaar project, Domus I. De bewoners werden gezonder en actiever. Het aantal politiecontacten van de bewoners was binnen een jaar met 73% afgenomen.