Veilig Amsterdam


Stadsdeel Oud-West: Straatcoaches in Oud-West

Straatcoaches met fiets


* Straatcoaches

* Aanpak overlastgroepen

Kijk ook bij


* Stichting Aanpak Overlast Amsterdam

12 maart 2009

Stadsdeel Oud-West doet met ingang van maart mee aan het stedelijk proefproject âAanpak overloopgroepenâ. Overloopgroepen zijn groepen jongeren, die in Oud-West overlast veroorzaken, maar zelf in een ander stadsdeel wonen.

Op het Da Costaplein ondervinden de bewoners al een tijd overlast van een dergelijke groep. Medewerkers van de Stichting Aanpak Overlast Amsterdam (SAOA) worden bij het project als straatcoach ingezet om de overlast te verminderen. Zij brengen de jongeren in kaart en maken contact met hen. Ze maken afspraken met de jongeren over hoe ze zich dienen te gedragen op straat.

Voor jongeren die twee keer of vaker overlast veroorzaken zet de SAOA gezinsbezoekers in, die contact leggen met de ouders en hen confronteren met het gedrag van hun kind. Kenmerk van overloopgroepen is dat ze zich snel verplaatsen naar een andere locatie en geen vaste samenstelling hebben. De straatcoaches bewegen met de jongeren mee. Ze werken dus niet op een vaste locatie maar volgen de groep, ook over de grenzen van het stadsdeel heen. De proef duurt 10 maanden. Daarna vindt een evaluatie plaats.