Meer aandacht voor handhaving kinderopvang nodig

12/03/2009 12:20

Inspectie van het Onderwijs

Gemeenten moeten meer aandacht besteden aan het toezicht en de handhaving op de kinderopvang. Tekortkomingen in de kwaliteit van kinderopvangcentra blijven nu te lang voortbestaan of worden niet opgemerkt. De Onderwijsinspectie pleit voor een hogere prioriteit binnen gemeenten voor dit onderwerp in het rapport 'Kwaliteit gemeentelijk toezicht, Kinderopvang 2007'.

Het aantal kinderopvangcentra is in 2007 fors gegroeid. De stijging vond vooral plaats bij de buitenschoolse opvang en gastouderopvang. Uit de inspecties die de GGD bij alle kinderopvanglocaties uitvoert, blijkt dat in veel gevallen handhaving nodig is om de kwaliteit van de opvang te verbeteren. Toezicht en handhaving vanuit de gemeente zijn dan ook van groot belang.

De Nederlandse gemeenten houden toezicht op de kwaliteitseisen van kinderopvang en de onderwijsinspectie kijkt jaarlijks of de gemeenten dit toezicht goed uitvoeren. De inspectie ziet dat gemeenten hun register voor kinderopvang vaak niet op orde hebben. De GGD-inspecteur moet echter kunnen vertrouwen op een juist en actueel register en het register is een belangrijke informatiebron voor ouders.

Als de GGD een tekortkoming bij een kinderopvang- of gastouderlocatie constateert, is de gemeente aan zet om toe te zien op verbetering van de situatie. Maar de handhaving is vaak onder de maat of wordt te laat ingezet. Bij ongeveer de helft van de gemeenten is de handhaving niet op orde.

De belangrijkste oorzaak waarom gemeenten tekortschieten, is dat het toezicht en handhaving op de kinderopvang niet hoog op de agenda staat. Medewerkers krijgen te weinig tijd voor deze taak en er is sprake van teveel personele wisselingen. In 2007 betrof dat ongeveer de helft van de gemeenten. Hierdoor ontstaat vaak een tekort aan kennis om adequaat te kunnen handhaven en treden er onnauwkeurigheden op in het bijhouden en actueel houden van het register.

Gemeenten zouden meer aandacht moeten hebben voor de continuïteit en borging van de kennis over kinderopvang. Volgens de inspectie kan op eenvoudige wijze veel worden gewonnen door de gemeenten. Gemeenteambtenaren zouden meer tijd moeten krijgen voor kinderopvang zodat zij meer deskundigheid opbouwen. Samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten en GGD-Nederland implementeert de inspectie momenteel een geautomatiseerd landelijk systeem, dat het gehele toezichtproces vanaf 1 januari 2010 beter gaat ondersteunen. De inspectie wil gemeenten waar het toezicht goed verloopt in 2009 betrekken bij verbeteracties in gemeenten waar dit niet het geval is.

In 2007 hebben de meeste gemeenten hun toezicht kinderopvang vastgelegd in toezicht- en handhavingsbeleidsplannen. Dat is een verdere verbetering ten opzichte van 2006. De gemeenten slaagden er echter niet in om alle wettelijk verplichte jaarlijkse onderzoeken te laten uitvoeren en komen uit op een percentage van 70 procent. Gelet op de groei van de kinderopvang vindt de inspectie het niet halen van een 100 procentscore verklaarbaar.








Inspectie v/h Onderwijs