Gemeente Breda

Nieuwe fietsenstalling aan de Concordiastraat

Deze week is het definitieve ontwerp van een nieuwe fietsenstalling aan de Concordiastraat vastgesteld.

De stalling komt op de onderste verdieping van de Concordiagarage en biedt plaats aan 420 fietsen en 12 brommers. Net zoals op andere plaatsen in de stad kunnen fietsen en bromfietsen straks hier gratis gestald worden.

Wethouder Willems: Er bestaat al langere tijd grote behoefte aan overdekte stallingsplaatsen voor fietsen en bromfietsen in de binnenstad. Dat is bijvoorbeeld te zien aan het aantal verkeerd gestalde fietsen en het grote aanbod van fietsen bij andere stallingen. We willen door het realiseren van nieuwe gratis fietsenstallingen het onze inwoners zo makkelijk mogelijk maken om de fiets te pakken als ze naar de binnenstad willen.

De nieuwe fietsenstalling wordt ingericht op niveau -1 van de Concordiagarage. Hierdoor vervallen
40 parkeerplaatsen voor autos. Deze worden gecompenseerd door de ingebruikname van een parkeerdek boven de HEMA aan de Bleekstraat, waar 90 autos geparkeerd kunnen worden.
De ingang van de stalling komt aan de Concordiastraat en de uitgang aan de Bleekstraat. Een trap met hellingbaan komt in de plaats van de huidige trap.
Nieuw is dat er vijf oplaadpunten komen voor elektrofietsen. Als extra service wordt straks buggyverhuur en een mogelijkheid voor de afgifte van helmen aangeboden tegen een geringe vergoeding. Voor de interne vormgeving van de stalling is gekozen voor een thema in het kader van beeldcultuur en erfgoed, de twee speerpunten van het Bredase cultuurbeleid. De balken in het plafond worden beschilderd met namen van de zeven Heren van Breda en met een stukje Bredase geschiedenis.

Tenslotte komt er naast de fietsenstalling een aparte ruimte voor het stallen van motorfietsen. Die is straks bereikbaar via de reguliere in- en uitgang voor autos. De inrichting van deze ruimte is meegenomen in het ontwerp van de fietsenstalling.

Het definitief ontwerp is gemaakt door architectenbureau Baudoin van Alphen, mede op basis van een eerder gehouden
klanttevredenheidsonderzoek.

Breda, 12 maart 2009