Universiteit Twente

Snelle camera laat direct variaties doorbloeding zien

Brandwonden of andere aandoeningen die de weefseldoorbloeding verstoren, zijn straks beter te beoordelen dankzij een camera die de doorbloeding in `real time' in beeld kan brengen. Ten opzichte van een eerdere versie heeft de nieuwe `Twente optical perfusion camera' (TOPCam) drastisch aan snelheid gewonnen, zodat ook kleine variaties in de doorbloeding direct in beeld komen. De camera is nu gereed voor toepassing in de kliniek. Onderzoekers van het BMTI Instituut voor Biomedische Technologie publiceren over de camera in het maartnummer van het vaktijdschrift Optics Express.

Na eerdere succesvolle tests in het Martini Ziekenhuis in Groningen hebben de onderzoekers een aantal belangrijke verbeteringen doorgevoerd aan de camera. De snelheid van de eerdere versie werd bij deze tests al geprezen door artsen en verpleegkundigen, maar `real time' tonen van variaties in de doorbloeding was nog niet mogelijk. Dat kan nu wel, aldus onderzoeker Wiendelt Steenbergen: "Snelle doorbloedingsvariaties kunnen we nu ook zien, bijvoorbeeld bij het op gang komen van de doorbloeding na een occlusie van de arm, of na een transplantatie." De gemeten reactie geeft meteen een indruk van de conditie van het vaatbed.

De onderzoekers bereiken deze hoge snelheid door het huidoppervlak in één keer te belichten met een brede laserbundel. Het weefsel wordt afgebeeld met een hogesnelheidscamera. Laserlicht dat verstrooid wordt door bewegende rode bloedcellen, geeft variaties in de helderheid van de pixels dankzij het Dopplereffect. Tot nu toe was het een probleem om alle data snel genoeg naar de computer over te brengen. Die vertraging is beter gebruik te maken van het camerageheugen, zodat real time beelden mogelijk worden.

Een continue opname van de doorbloeding van de hand van een gezonde proefpersoon, waarin de grafiek (boven) de gemiddelde doorbloeding geeft, en b t/m d het volledige plaatje voor de tijdstippen in de grafiek. De opname is ook te zien in een filmpje

De TOPCam, met links de meetkop (laser en camera) en rechts het complete systeem

Dankzij de nieuwste aanpassingen is de camera nu volgens Steenbergen gereed voor toepassing in de kliniek. Ook voor andere toepassingen, zoals het beoordelen van de bloedcirculatie bij diabetes leent de TOPCam zich. Het onderzoek van het BMTI Instituut voor Biomedische Technologie is gefinancierd door de Technologiestichting STW.

Het artikel Twente Optical Perfusion Camera: system overview and performance for video rate laser Doppler perfusion imaging van Matthijs Draijer, Erwin Hondebrink, Ton van Leeuwen en Wiendelt Steenbergen verschijnt in het maartnummer van Optics Express. Het is op verzoek als pdf toe te sturen.

Contactpersoon voor de pers: Wiebe van der Veen, tel (053)4894244

Laatst gewijzigd op 12-03-2009 12:39:33 door Webmaster