Onderzoek naar dementie krijgt 10.000 narcissen

12/03/2009 13:24

Alzheimer Nederland

Rijnsburg, 12 maart 2009. Met de veiling van duizenden narcissen werd vandaag het startschot gegeven voor een bijzondere actie van de narcissenbranche voor Alzheimer Nederland. De opbrengst van de veiling wordt namelijk gebruikt om wetenschappelijk onderzoek naar dementie te financieren. De actie krijgt een vervolg met de verkoop van speciale pakketten narcissen en narcissenbollen. Reden van deze actie is dat narcissenbollen galantamine bevatten. Deze stof wordt sinds enige jaren toegepast als werkzaam bestandsdeel van een middel om de symptomen van de ziekte van Alzheimer te verzachten.

Noodzaak wetenschappelijk onderzoek

Na de veiling van de narcissen kreeg Marco Blom, directeur Onderzoek en Beleid van Alzheimer Nederland uit handen van productmanager Fred Wever van FloraHolland een cheque van euro 10.953 overhandigd. Blom toonde zich erg gelukkig met dit initiatief van de narcissenbranche. "Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat galantamine bij een deel van de mensen met Alzheimer de symptomen van de ziekte kan verzachten. Voor de overgrote meerderheid van de mensen met dementie is echter geen werkzame medicatie beschikbaar." In Nederland lijden 270.000 mensen aan dementie. Dit aantal zal in 2050 zijn toegenomen tot ruim een half miljoen. Blom: "Deze explosieve stijging onderstreept de noodzaak van wetenschappelijke doorbraken op het gebied van diagnostiek, zorg en medicatie."

VERKOOP NARCISSEN

De komende jaren worden narcissen en narcissenbollen verkocht waarbij een gedeelte van de opbrengst ten goede komt aan de financiering van wetenschappelijk onderzoek door Alzheimer Nederland. Een lijst met verkoopadressen wordt later dit jaar op de website van Alzheimer Nederland, www.alzheimer-nederland.nl, gepubliceerd.

DEELNEMERS

'Narcissen voor Alzheimer' is een initiatief van narcissenbollen- en bloementelers, veredelaars, exporteurs, Holland Biodiversity en FloraHolland. Het bedrijf Holland Biodiversity werd in 2003 opgericht naar aanleiding van de ontdekking van galantamine in narcissen. Holland Biodiversity haalt sindsdien extracten uit planten voor industriële doeleinden. FloraHolland is 's werelds grootste veilingorganisatie en heeft zes (inter)nationale marktplaatsen waar jaarlijks 11,1 miljard bloemen en 1,3 miljard planten verhandeld worden.

DEMENTIE: FEITEN EN CIJFERS

Het aantal mensen met dementie stijgt als gevolg van de vergrijzing van de bevolking. De belangrijkste en meest bekende oorzaak van dementie is de ziekte van Alzheimer. Nederland telt momenteel ongeveer 270.000 mensen met dementie, waarvan 12.000 jonge mensen met dementie. Volgens berekeningen van de Gezondheidsraad zal het aantal mensen met dementie de komende decennia toenemen tot 500.000 in 2050.

Dementie is een ongeneeslijke ziekte waarbij de verwerking van informatie in de hersenen is verstoord. Daaraan gepaard treden (in wisselende combinaties) veranderingen op in de persoonlijkheid, de stemming en het gedrag. Dementie heeft ingrijpende gevolgen voor patiënten en hun naasten. 2/3 van alle mensen met dementie woont thuis. Gemiddeld duurt de ziekte acht jaar, waarvan mensen gemiddeld zes jaar thuis wonen. Mantelzorgers spelen een belangrijke rol in de zorg voor mensen met dementie. Gemiddeld genomen zijn er drie mensen betrokken bij de verzorging van een persoon met dementie (bron: Sociaal Cultureel Planbureau). Meer dan één miljoen Nederlanders hebben dus in hun nabije omgeving met dementie te maken.

OVER ALZHEIMER NEDERLAND

In 2009 bestaat Alzheimer Nederland 25 jaar. Alzheimer Nederland is de enige organisatie in Nederland die zich inzet voor alle mensen met dementie en hun naaste omgeving. Wij doen dit door het subsidiëren van wetenschappelijk onderzoek, voorlichting, ondersteuning en belangenbehartiging. Met 52 regionale afdelingen en meer dan 160 Alzheimer Cafés heeft Alzheimer Nederland een landelijk bereik. Alzheimer Nederland is voor haar werk afhankelijk van vrijwillige bijdragen van donateurs. Kijk voor meer informatie op www.alzheimer-nederland.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.alzheimer-nederland.nl