Gemeente Mook & Middelaar


Gescheiden plastic verpakkingsafval van start
plasticafval.JPG

De gemeenten Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar, Ubbergen, West Maas en Waal en

Wijchen starten in april met de gescheiden inzameling van plastic afval. De helft van het restafval bestaat qua volume uit plastic verpakkingsafval. De gemeenten willen met de inzameling van het plastic verpakkingsafval de hoeveelheid restafval verder beperken en daarmee een bijdrage leveren aan een beter milieu maar ook te besparen op de verwerkingskosten van het restafval. Eind maart moeten alle huishoudens het startpakket met informatie ontvangen hebben.

Deze gemeenten halen voortaan het plastic verpakkingsafval, van flesjes tot folies en van boterkuipjes tot plastic zakken, gratis aan huis op. De inzameling gebeurt op dezelfde manier als de inzameling van oud papier: iedere maand wordt het plastic verpakkingsafval huis aan huis ingezameld maar dan in speciale gratis plastic afvalzakken. Alle inwoners van deze gemeenten ontvangen in de loop van maart het startpakket met daarin de eerste tien zakken en informatie over de inzameldagen. Als de zakken op zijn kunnen de inwoners gratis zakken krijgen bij de plaatselijke supermarkten.

Het rijk verplicht alle gemeenten in Nederland om plastic apart te gaan houden. Al het gescheiden plastic

verpakkingsafval wordt namelijk gerecycled en hoeft dus niet te worden verbrand. Het ingezamelde plastic

wordt weer gebruikt als grondstof voor nieuwe plastic producten, maar ook voor vloerbedekking,

tennisballen, automaterialen en fleece-kleding. Dit draagt bij aan een beter milieu: minder afval, minder CO2

uitstoot. De gemeenten ontvangen een vergoeding voor iedere ton gescheiden ingezameld plastic verpakkingsafval en financieren daarmee de inzameling. In de loop van dit jaar wordt onderzocht of de inzameling met zakken goed werkt of dat andere inzamelmethoden beter geschikt zijn.

Bewoners kunnen voor meer informatie de website www.plastic-heroes.nl bezoeken.