Partij van de Arbeid

Kamer stemt in met voetbalwet

12-03-2009 01:18

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de zogenaamde voetbalwet. Hierdoor zijn raddraaiers die het voor iedereen verzieken makkelijker van de tribunes te weren. Initiatiefnemer en PvdA-Kamerlid Hans Spekman is opgetogen: Bezoekers die de regels overtreden, krijgen voortaan lik op stuk.

De wet houdt onder meer in dat supportersmet een een stadionverbod zich voor de wedstrijd moeten melden bij de politie, de zogenaamde strafrechtelijke meldingsplicht.
Met deze meldingsplicht voor supporters met een stadionverbod komt, wordt het voor hooligans bijna onmogelijk te recidiveren. Op de dag van de wedstrijd moeten zij zich immers melden op het politiebureau. Nu is dat nog niet het geval.

Ook kan de politie met deze wet rondom het stadion groepen raddraaiers terugsturen. Verder kan het voorbereiden van gewelddadigheden rondom voetbalwedstrijden, bijvoorbeeld via sms-verkeer of op internetfora, aangepakt worden.

Spekman heeft met zijn collegas van VVD en CDA sinds 2006 hard gewerkt aan de strengere maatregelen om het voetbalvandalisme tegen te gaan. Na overleg met de KNVB, de clubs en de supportersverenigingen heeft de minister van Justitie een wetsvoorstel bedacht om ernstige overlast en voetbalvandalisme te verminderen. Volgens Spekman is hiermee een stap gezet richting het afschaffen van de combi-regeling, een gruwel voor voetbalfans die gedwongen worden via bus- en treinreizen uitwedstrijden van hun club te bezoeken. Spekman: Supporters die van goede wil zijn, worden nu nog gestraft. De goeden lijden onder de kwaden, kijk naar wat er onlangs is gebeurd rond Ajax-Feyenoord. Hopelijk komt er nu eindelijk snel een einde aan veel ellende.

In de Tweede Kamer, waar woensdag werd gedebatteerd over de laatste details, is brede steun voor invoering. De voetbalwet maakt deel uit van de evenementenwet, die burgemeesters en justitie meer armslag geeft om preventief in te grijpen.