Nederlandse Orde van Advocaten

Nieuws

Kortere doorlooptijden rechtspraak gewenst

Lex van Almelo
De Raad voor de Rechtspraak wil de doorlooptijden van gerechtelijke procedures het komend jaar verbeteren. Dat staat in het Jaarplan 2009 van de Rechtspraak. De Raad wil onder meer de doorlooptijd bekorten van procedures bij de vreemdelingenrechter, strafzaken in hoger beroep, belastingzaken in eerste aanleg en hoger beroep en procedures bij de bestuursrechter.
Vorige week legde de Raad van State nog eens uit wat redelijke termijnen zijn in bestuursrechtelijke procedures. In beginsel is een totale lengte van ten hoogste vijf jaar redelijk. 'Daarbij mag () de behandeling van het bezwaar ten hoogste één jaar, de behandeling van het beroep ten hoogste twee jaar en de behandeling van het hoger beroep ten hoogste twee jaar duren'. Omdat de bestuursrechter in beroep te veel tijd heeft genomen om een oordeel te vellen over de terugvordering van subsidie bij de Hogeschool Rotterdam, besliste de Afdeling Bestuursrechtspraak dat de staat de onderwijsinstelling een immateriële schadevergoeding moet betalen.
In een ander geval is dat niet nodig. Daar oordeelde de bestuursrechter in beroep zelfs zo snel dat hij de relatief trage behandeling in bezwaar heeft gecompenseerd.

---