Gemeente Leidschendam-Voorburg


Veiligheid

Nieuwe zorgaanbieders hulp bij het huishouden

Op 11 maart 2009 heeft wethouder Zorg Gregor Rensen namens de gemeente Leidschendam-Voorburg contracten ondertekend voor het verlenen van hulp bij het huishouden. Zeven geselecteerde zorgaanbieders te weten STN Zorg, Cardia, Woonzorgcentra Haaglanden (WZH), H+B Thuiszorg, Axxicom Thuishulp, ZAB Nederland en Florence gaan per 1 april 2009 deze zorg verlenen. Alle huidige zorgvragers worden aankomende week hierover geïnformeerd.

Inzet op kwaliteit door invoering één zorgniveau De contracten met de huidige vijf zorgaanbieders lopen per 31 maart 2009 af. Met het contracteren van de genoemde zorgaanbieders zet de gemeente in op een goede kwaliteit van zorg.
De voornaamste verbetering in de aanbesteding is dat geen onderscheid meer wordt gemaakt in zorgniveau. Alle cliënten ontvangen voortaan dezelfde kwaliteit zorg. Bovendien vergoedt de gemeente een hoog uurtarief, wat zorgaanbieders de mogelijkheid biedt gekwalificeerd en geschoold personeel in te zetten. Verder moeten de zorgaanbieders volgens het nieuwe contract beschikken over een goedgekeurde klachtenregeling en jaarlijks een cliënttevredenheidsonderzoek uitvoeren. Daarnaast verdwijnt vooruitlopend op de wetgeving per 1 oktober 2009, de zogeheten alphahulp in het huishouden. Deze kan alleen nog op basis van een persoonsgebondenbudget (PGB) worden geleverd. Met deze nieuwe maatregelen verwacht de gemeente een hoge kwaliteit van zorg te bieden aan haar inwoners.

Inwoners kunnen nog steeds kiezen
Inwoners die in aanmerking komen voor hulp bij het huishouden kunnen zelf een keuze maken uit één van de gecontracteerde zorgaanbieders. Voor de meeste cliënten veranderd de zorgaanbieder niet. Men kan eventueel overstappen. Als inwoners daarbij een andere zorgaanbieder willen dan de gecontracteerde aanbieders, dan kunnen zij een PGB aanvragen bij de gemeente. Hiermee kunnen zij zelf de zorg inkopen die zij nodig hebben. Alle cliënten die momenteel hulp bij de huishouden ontvangen worden aankomende week op de hoogte gesteld van de nieuwe situatie. Mensen die een andere zorgaanbieder moeten kiezen omdat het contract met hun huidige zorgaanbieder afloopt, krijgen de kans hun voorkeur voor een andere zorgaanbieder aan te geven. Het Zorgloket van de gemeente begeleidt alle bestaande en nieuwe zorgvragers door het geven van informatie en advies.