Vrije Universiteit Amsterdam

Neonatologie start nieuwe behandeling bij perinatale asfyxie

Koeling beschermt hersens tegen beschadiging

12 maart 2009

De afdeling intensive care neonatologie is per 1 maart gestart met een nieuwe behandelmethode voor pasgeborenen, die zuurstofgebrek rondom de bevalling (perinatale asfyxie) hebben opgelopen. Bij `neuroprotectieve hypothermie' worden baby's gekoeld tot een temperatuur van 33,5 graden Celsius. Kinderarts-neonatoloog Frank van den Dungen en verpleegkundige Anita Zijp lichten de behandeling toe.

Koelen beschermt hersens tegen beschadiging. Foto: Digidaan De testopstelling oogt simpel. Een koelunit, voorzien van twee slangen met water die naar een speciale matras in een open couveuse lopen. Onderdeel van het matrasje is een met water gevuld dekentje met klittenband (de zogenaamde wrap), waarin de baby gewikkeld kan worden. "De gedachte achter dit aanzicht is vrij revolutionair", stelt Frank van den Dungen. "Uit onderzoeken is gebleken, dat het koelen van pasgeborenen een beschermend effect heeft op de hersencellen die aangetast zijn door zuurstofgebrek."

Hersenbeschadiging
Om in aanmerking te komen voor deze therapie, moet er sprake zijn van matig tot ernstig zuurstofgebrek. Van den Dungen: "Bij het vaststellen van de mate van asfyxie hanteren we een aantal klinische en neurologische criteria. Bijvoorbeeld een Apgar-score van lager dan vijf na tien minuten of de aanwezigheid van epilepsie." Anita Zijp vult aan, dat "alleen baby's die geboren zijn na een zwangerschapsduur van minimaal 36 weken met een gewicht van tenminste 1800 gram gekoeld worden".

Het is uitermate belangrijk om binnen zes uur na de geboorte met de behandeling te starten. Van den Dungen legt uit, dat er twee momenten van hersenbeschadiging zijn. "Het eerste moment is meestal rondom de geboorte. Daarna ontstaat een stabiele tussenfase, maar na zes uur vindt een tweede omvangrijke beschadiging van de hersenen plaats. We noemen dit het secundaire energiefalen van de hersenen en vooral deze beschadiging bepaalt de mate van handicaps van het kind." Het koelen tot een temperatuur van 33,5 graden Celsius zorgt ervoor, dat de stofwisseling op een lager pitje wordt gezet. Van den Dungen: "Hierdoor komen minder schadelijke stoffen, zoals zuurstofradicalen en neurotransmitters, vrij die de hersencellen kunnen beschadigen." Na drie dagen koelen wordt de baby weer langzaam opgewarmd. Op de vierde dag kan een MRI-scan meer inzicht geven in de omvang van de beschadiging.

Slangen en draden
Koelen klinkt koud, maar volgens Van den Dungen en Zijp voelt een baby niet heel onaangenaam koud aan tijdens de behandeling. "Vergelijk het met je douchetemperatuur op een zomerse dag", verduidelijkt Zijp. Een baby kan wel een stressreactie krijgen door de temperatuursverlaging. Van den Dungen: "Stressreacties moeten onderdrukt worden, omdat die de therapie ineffectief maken. Daarom sederen we de zuigelingen met morfine." Voor ouders is de opname van hun pasgeboren kind op een neonatale intensive care unit altijd bijzonder ingrijpend. Zijp: "Met of zonder koelbehandeling, een baby ligt vaak aan veel slangen en draden vast met monitoren rondom het bedje. Die paar extra draden van de koelunit maakt het niet extra beangstigend voor hen. Alleen mogen patiënten die gekoeld worden niet uit de open couveuse gehaald worden. Verder mogen ouders gewoon meedraaien in de verzorging van hun baby."

Het behandelprotocol is opgesteld door een werkgroep met betrokken specialismen én in samenwerking met het amc. Van den Dungen: "In het amc start men tegelijkertijd met deze behandeling. We hebben gekozen voor een gezamenlijk protocol, zodat dit duidelijk is voor alle kinderartsen in algemene ziekenhuizen in onze regio."

Grote stap
Na het WKZ Utrecht, de Isala Klinieken Zwolle en lumc, zijn VUmc en AMC de volgende in de rij van ziekenhuizen die de neuroprotectieve hypothermie behandeling invoeren. "Een grote stap voorwaarts", vindt Van den Dungen. "Voorheen was er eigenlijk geen remedie tegen asfyxie. Met deze therapie overleven beduidend meer kinderen met minder handicaps op latere leeftijd." Ook Zijp is enthousiast: "Iedereen is geïnstrueerd en geïnformeerd, wij zijn er helemaal klaar voor!"

Liesbeth Blijenberg
bron: Tracer