Landelijke Studenten Vakbond


Studenten willen keuze tussen OV-kaart en studiefinanciering

pers | 10-03-2009

Utrecht - Meer dan 80% van de studenten zou graag de keuze hebben tussen de OV-kaart en de EUR 79 die zij hiervoor automatisch inleveren op de studiefinanciering. Dat blijkt uit een onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) dat gehouden is onder 1200 studenten. Naar aanleiding daarvan wil de LSVb het ministerie van Onderwijs vragen hen ook daadwerkelijk die keuze te geven. Lisa Westerveld, voorzitter van de LSVb: "Het is prachtig dat studenten gratis kunnen reizen, maar in deze situatie krijg Van de 1200 respondenten zou zo´n 28,8% ervoor kiezen geen OV-kaart te ontvangen. Uit het onderzoek blijkt ook dat 29,1% van de ondervraagden niet wist dat zij hun tijdelijke studieschuld kunnen beperken door de OV-kaart niet af te halen. "Zeker in tijden van slechte economische vooruitzichten, moeten studenten niet gedwongen worden gebruik te maken van overbodige regelingen. De brief van de minister waarin hij waarschuwt voor de gevaren van lenen was een goede eerste stap in het beperken van lenen onder studenten. Nu is het zaak dat hij studenten ook zelf de keuze laat maken of zij een OV-jaarkaart willen gebruiken of niet," aldus Lisa Westerveld.

Opvallend is dat verschillende studenten aangeven last te hebben van de scheiding tussen week- en weekendkaart. Veel studenten reizen zowel in week als in weekend. Lisa Westerveld: "Studenten leveren al EUR 79,- per maand in om te kunnen reizen. Daar komen dan ook nog eens extra kosten bovenop, terwijl studenten al heel weinig te besteden hebben. Vorig jaar hebben we al gevraagd om het verschil tussen week- en weekendkaart op te heffen."

In het onderzoek is ook gevraagd hoe vaak studenten met het openbaar vervoer reizen, waarbij verschillende vervoersmiddelen per reis apart zijn gerekend. Hieruit bleek dat de grootste groep (29,3%) tussen de een en vier keer per week met het openbaar vervoer reist. Ruim een kwart (26,5%) maakt meer dan 15 keer per week gebruik van het openbaar vervoer en 6,5% maakt er nooit gebruik van. Gemiddeld reizen studenten 11,4 keer per week, waarbij HBO-studenten vaker en ook langer gebruik maken van het openbaar vervoer om naar hun onderwijsinstelling te gaan. Een verklaring voor dit laatste kan zijn dat meer HBO-studenten bij hun ouders blijven wonen.

De LSVb heeft het onderzoek laten doen omdat zij meer inzicht wilde verkrijgen in het reisgedrag van studenten. In het volledige rapport staan cijfers over de mate waarin studenten verschillende soorten vervoersmiddelen gebruiken, hoeveel ze gemiddeld reizen en welke kosten ze zouden maken als ze niet gratis konden reizen.