Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Commissaris mensenrechten kritisch over inkomen Wajongers

De commissaris mensenrechten van de Raad van Europa heeft deze week een kritisch rapport over Nederland uitgebracht. Het rapport besteedt ook aandacht aan de behandeling van mensen met een beperking. Vooral over de vervoersregeling Valys en de inkomenspositie van mensen met een Wajong-uitkering is commissaris Thomas Hammarberg erg kritisch.

Volgens het rapport is de inkomenspositie van mensen met een Wajong-uitkering erg moeilijk. Vaak zijn ze levenslang aangewezen op 75% van het minimumloon. De commissaris adviseert de overheid maatregelen te nemen om deze situatie te verbeteren. Dit advies is pikant, omdat volgende week het wetsvoorstel Wajong in de Tweede Kamer wordt behandeld. Daarin wordt de mogelijkheid geschapen om werkende Wajongers negen jaar lang onder het minimumloon te betalen! Hierdoor komen zelfs werkende Wajongers in een zorgelijke inkomenssituatie en worden ze een soort tweederangs werknemers.

Valys

De commissaris constateert verder dat mensen met een functiebeperking nog tot 2030 geen volledig toegang hebben tot het openbaar vervoer. Daarom zijn ze aangewezen op de speciale vervoersregeling Valys. Daarvoor geldt echter een kilometerbeperking. Volgens de commissaris beperkt dat de doelgroep in het recht op bewegingsvrijheid. Dat kan gezien worden als een schending van mensenrechten.

VN-verdrag

De commissaris vraagt de Nederlandse regering haast te maken met de ratificatie van het VN-verdrag over de rechten van mensen met een beperking. Dit verdrag is al bijna twee jaar geleden door Nederland ondertekend. Maar de Nederlandse wet- en regelgeving moet er nog op worden toegesneden.

Klik hier voor de volledige tekst van het rapport. (Zie de paragraaf over 'persons with disabilities' en de aanbevelingen van de Commissaris.)

(Geplaatst: 12 maart 2009)

---