Woonbond


12-03-2009

Bewonersonderzoek naar sloop of behoud van flats in Overvecht

Het Woonbond Kennis- en adviescentrum (WKA) heeft woensdagavond 11 maart de resultaten gepresenteerd van onderzoek naar de tevredenheid over hun buurt en naar de wensen voor de toekomst onder bewoners van zes tienhoogflats aan de zogenaamde Themadreven. Opmerkelijk is dat 52 procent van de ondervraagden een voorkeur uitspreekt voor groot-onderhoud, 50 procent voor woningverbetering en 55 procent voor sloop. Tweederde deel van de voorkeuren gaan uit naar behoud, eenderde deel naar sloop. De bewoners hebben er duidelijk moeite mee een voorkeur aan te geven voor slechts één van de opties en kruisten daarom meerdere mogelijkheden aan. Toch zijn de bewonerscommissies die het onderzoek inhoudelijk hebben begeleid heel tevreden met het onderzoeksresultaat. Wat het betreft laat het goed zien wat er onder de bewoners leeft

Uit het onderzoek blijkt voor de bewonerscommissies Maarank en Samen Sterk ook dat zij een goede kijk hebben op de wijk. Zij gaan ervan uit dat het de basis kan zijn voor positief overleg met de corporaties Mitros en Portaal, die de plannen voor herinrichting van de wijk de Gagel waarin de zes flats liggen zonder overleg met de bewoners hadden opgesteld. Die aanpak stuitte zowel bij de bewoners als bij een deel van de politiek op veel weerstand. Niet voor niets waren zowel D66, GroenLinks, SP en PvdA bij de presentatie aanwezig.

Op de avond werd bekend gemaakt dat in opdracht van de bewonerscommissies en in overleg met de corporaties de mogelijkheden voor renovatie worden onderzocht. De hamvraag of groot-onderhoud en renovatie nu serieus worden meegenomen in de verdere planontwikkeling werd deze avond niet beantwoord. Hij werd wel geformuleerd, maar geen van de aanwezige corporatiemensen wilden hem beantwoorden. Zij willen het resultaat van het onderzoek en het overleg met de commissies afwachten. Waarschijnlijk mede omdat ze op korte termijn ook nog in de slag moet met de gemeenteraad en de verantwoordelijke wethouder. Mitrosdirecteur Karin Verdoorn meldde wel dat er momenteel een Wonen en Kansen onderzoek wordt gedaan naar sociale problematiek 'achter de voordeur'. De resultaten van dit onderzoek zullen begin april naar buiten worden gebracht.