Provincie Limburg

Persberichten

In totaal 622 statushouders en verblijfsgerechtigden gehuisvest Rapportage tweede halfjaar 2008

De Provincie rapporteert halfjaarlijks aan de minister van Wonen, Wijken en Integratie over haar provinciale toezichtstaak op gemeenten bij de huisvesting van verblijfsgerechtigden. In het tweede halfjaar van 2008 hebben de Limburgse gemeenten in totaal 622 statushouders (gepardonneerden) en verblijfsgerechtigden gehuisvest. Gedeputeerde Odile Wolfs: Wederom hebben de Limburgse gemeenten bij de huisvesting van de gepardonneerden goed werk geleverd. Bij het huisvesten van verblijfsgerechtigden blijven de cijfers nog steeds achter bij de taakstelling. We zien weliswaar dat regionale samenwerking en afstemming bij de realisatie van de huisvesting van verblijfsgerechtigden zijn vruchten begint af te werpen, maar het kan en moet nog beter. Daar wordt regionaal hard aan gewerkt.

Huisvesting gepardonneerden
In de tweede helft van 2008 zijn er in totaal 392 gepardonneerden in Limburg gehuisvest. Dat zijn 48 personen meer dan de taakstelling voor deze periode. Een realisatiepercentage van 115%. In 2009 dienen er nog 458 gepardonneerden gehuisvest te worden.

Huisvesting verblijfsgerechtigden
De totale taakstelling verblijfsgerechtigden (inclusief achterstand van de voorliggende jaren) was voor de tweede helft van 2008, 365 personen. Hiervan zijn 230 personen gehuisvest. Er is dus nog sprake van een achterstand van 135 nog te huisvesten verblijfsgerechtigden (op 1 juli 2008 was de achterstand 133).
De nieuwe taakstelling voor de Provincie voor de eerste helft van 2009 is 260 statushouders. De achterstand van 135 per 1 januari jl. daarbij opgeteld geeft een totaal aantal van 395 verblijfsgerechtigden dat vóór 1 juli 2009 door de Limburgse gemeenten gehuisvest moet worden.

Regionale samenwerking
Omdat met name de kleine plattelandsgemeenten er niet in slagen om de realisatie van de opgelegde taakstelling te volbrengen, worden de regionale samenwerkingsafspraken tussen gemeenten gezien als meest efficiënte oplossing. Gemeenten die niet aan regioafspraken deelnemen, worden met nog grotere nadruk aan de afspraken gehouden om tijdig aan hun taakstellingen te voldoen.
Begin september 2008 heeft de Provincie Limburg een brochure uitgebracht met de titel Huisvesting verblijfsgerechtigden naar een integrale/regionale aanpak. Dit is een praktische handreiking voor gemeenten, woningcorporaties en andere betrokken partijen om de realisatie van de taakstelling op niveau te brengen én te houden. Een handreiking die ook landelijk door het ministerie en de landelijke Taskforce wordt aanbevolen.

Arbeidsparticipatie
In december 2008 is de nieuw ingestelde Bestuurlijke Klankbordgroep Limburg voor het eerst bij elkaar gekomen. Tijdens deze bijeenkomst is veel aandacht besteed aan onder andere de demografische ontwikkelingen in onze provincie die gevolgen zal hebben voor zowel woningaanbod als arbeidsmarkt. Deelname aan de arbeidsmarkt is van groot belang bij de inburgering en integratie. Wonen en werken zal daarom goed met elkaar verbonden moeten worden. In dit kader zal de Provincie de lokale/regionale ketens, in eerste instantie in Zuid- Limburg, stimuleren tot een gezamenlijke aanpak waarbij het accent naast de huisvesting ook op de arbeidparticipatie van de doelgroep zal liggen. Op korte termijn wordt hierover een breed regio-overleg georganiseerd met de gemeenten en de woningcorporaties in Zuid-Limburg alsook het ROC, CWI en het bedrijfsleven.

12-3-2009 11:53