Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


12 mrt 2009

Leerstraf `Alcohalt' gaat in Almelo van start

In Almelo wordt, in het kader van het Twentse alcoholmatigingsbeleid, een leerstraf ingevoerd voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. De leerstraf, Alcohalt, wordt aan de jongere en de ouders/verzorgers aangeboden.

De doelgroep van de leerstraf wordt gevormd door jongeren in de leeftijd van 12-18 jaar, die onder invloed van alcohol een Haltwaardig delict begaan óf onder de 16 jaar zijn én in het bezit van alcohol.

Halt Twente roept de jongere en de ouders/verzorgers op voor een gesprek en screent of de jongere en de ouders/verzorgers in aanmerking komen voor deelname aan de leerstraf. Is dit het geval dan worden de jongere en de ouders/verzorgers doorverwezen naar TACTUS verslavingszorg waar ze afzonderlijk van elkaar een training volgen. Blijkt uit de screening door Halt Twente dat ze niet in aanmerking komen voor deelname aan de training, dan volgt een Haltafdoening voor de jongere.

Onder Haltwaardige delicten moet onder meer worden verstaan: verstoren openbare orde, anderen in onveilige situaties brengen of vernieling. Het doel van Alcohalt is om een stuk verder te komen in de bewustwording dat alcoholgebruik door jongeren onder de 16 jaar echt een halt moet worden toegeroepen.

Alcohalt is een samenwerking van het Openbaar Ministerie, de politie Twente, Halt Twente en TACTUS verslavingszorg.