DBC Onderhoud

Beoordelen van innovaties volgens KEEPS
12-03-2009 13:20

Beoordelen van innovaties volgens KEEPS DBC-Onderhoud behandelt steeds meer innovatieaanvragen sinds zij haar proces voor het behandelen van innovatieaanvragen meer heeft gestroomlijnd. Voor het beoordelen van innovaties gebruikt DBC-Onderhoud een innovatiemodel en de daarop geënte KEEPS toets. De informatie over dit model en deze toets is uitgebreid.

DBC-Onderhoud volgt de ontwikkelingen in medisch-specialistische zorg en draagt zorg voor de vertaling van deze ontwikkelingen in haar zorgproducten. Dit kan ertoe leiden dat medische innovaties typeerbaar en declareerbaar worden en daarmee onderhandelbaar tussen zorgaanbieder en zorgverzekeraar. DBC-Onderhoud sluit aan bij het streven naar toegankelijke zorgproducten van goede kwaliteit tegen aanvaardbare prijs. Voordat DBC-Onderhoud innovaties in haar systeem opneemt, worden deze daarom eerst beoordeeld.

Â

DBC-Onderhoud beschouwt innovaties in de zorg als die veranderingen die specifieke baten opleveren, zoals toename van kwaliteit van leven, van veiligheid, zelfredzaamheid of participatie. Naast de beoogde baten staan de kosten, technische haalbaarheid, patiëntvoorkeuren en medisch ethische aspecten. DBC-Onderhoud hanteert dus een innovatiemodel.

Â

Het innovatiemodel vormt de kapstok van het toetsingskader voor innovaties van DBC-Onderhoud. Hiermee wordt recht gedaan aan de dynamiek van het medisch handelen in het veld. Een innovatie wordt grofweg gekenmerkt door Kosten Effectiviteit Ethiek Patiënt preferenties en Systeem (= KEEPS). Bij de beoordeling van uw innovatieaanvraag worden deze kenmerken getoetst doormiddel van de KEEPS toets. Een commissie van deskundigen voert de KEEPS toets uit en formuleert op basis van hun bevindingen een advies over uw aanvraag voor het bestuur van DBC-Onderhoud. De expertise en ervaring van de deskundigen sluit aan bij de gewenste inhoud en kwaliteit van het advies.