Gemeente Breda

Geen kind wacht! uitgangspunt Centrum Jeugd en Gezin

Ieder kind heeft recht op snelle en passende zorg.

Geen kind wacht! is dan ook het uitgangspunt van de gemeente en van de Bredase jeugdinstellingen bij de komst van de Centra voor Jeugd en Gezin. Het college heeft het plan van aanpak `Eigen kracht (her)vinden' voor het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Breda vastgesteld.

Belangrijk punt is dat het college in gesprek gaat met de provincie om samen te werken aan oplossingen zodat Bredase kinderen tijdig hulp krijgen en niet tussen wal en schip vallen. Aanleiding daarvoor zijn de huidige wachtlijsten bij de jeugdzorg. Jeugdzorg is een verantwoordelijkheid van de provincie.

`Eén gezin, één plan'

Het CJG is er niet alleen voor grote en kleine vragen over opvoeden en opgroeien. Burgemeester en wethouders van Breda streven ernaar dat het CJG ook de zorg en hulp aan kinderen en gezinnen coördineert, zodat er voor ieder gezin één plan komt. Het CJG bundelt dus de inzet van zorg en hulp en zal daarvoor aansluiting zoeken met huisartsen, onderwijs en Bureau Jeugdzorg.

Tot op heden zijn ouders, jeugd en instellingen nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het CJG in Breda. En dat blijven ze ook. De uitwerking van dit plan van aanpak zal samen met hen handen en voeten krijgen. Het college vindt dat er zo goed mogelijk geïnvesteerd moet worden in de hulpverlening, dus in ondersteuning, zorg en directe informatie aan jeugd en ouders. Daarom wordt het overgrote deel (ruim 80%) van de financiële middelen daarvoor beschikbaar gesteld.

Eigen wijk

Het CJG Breda krijgt inlooppunten in de brede scholen in Haagse Beemden (2009), Hoge Vucht (eind 2010) en Heuvel (2011). Eind vorig jaar opende minister Rouvoet het eerste (tijdelijke) inloopcentrum in huize Raffy. Daarnaast zal het CJG Breda elders in de stad aanwezig en bereikbaar zijn via inloopspreekuren en andere activiteiten. Alle ouders en jeugd kunnen dus in hun eigen wijk terecht bij het CJG. Er komt op verzoek van jongeren een stedelijk inlooppunt voor leeftijdgenoten (2010). Dat inlooppunt moet goed aansluiten op bestaande voorzieningen voor de jeugd. Mogelijke locatie is Tracks aan de Industriekade.

Het CJG is nu al telefonisch (24 uur per dag) en digitaal bereikbaar. Veel ouders willen in de eerste plaats telefonisch bij het CJG terecht met hun vragen. Daarom zal de bekendheid van het CJG-telefoonnummer (076-52 37 222) vergroot worden. Ook de website van het CJG Breda wordt verder ontwikkeld zodat ouders en kinderen ook via het virtuele CJG terecht kunnen met vragen over opvoeden en opgroeien.

De raadscommissie Mens en Maatschappij bespreekt het plan van aanpak Eigen kracht (her)vinden op 18 maart.

Breda, 12 maart 2009