Gemeente Breda

Breda presenteert programma Adriaen van der Donckviering

In 2009 wordt internationaal aandacht gegeven aan de vierhonderd jaar oude banden tussen Nederland en de Verenigde Staten.

Eerder dit jaar hebben burgemeester Cohen van Amsterdam en staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken en internationaal cultuurbeleid) in New York het startschot gegeven voor deze viering. Zij boden namens de Nederlandse regering een vriendschapspaviljoen aan dat geplaatst wordt in Battery Park, op het meest zuidelijke puntje van Manhattan.

Breda sluit als geboortestad van de zeventiende-eeuwse kolonist Adriaen van der Donck aan op deze internationale viering door een lokaal programma aan activiteiten te ondersteunen. Het college stelt hiervoor EUR 20.000 beschikbaar.

Het is in 2009 vierhonderd jaar geleden dat Henry Hudson in opdracht van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de Atlantische Oceaan overstak en het eiland Manhattan ontdekte. Tussen 1609 en 1667 is een groot aantal Nederlanders betrokken geweest bij de ontwikkeling van de kolonie Nieuw Amsterdam. De geboren en getogen Bredanaar Adriaen van der Donck zette als eerste jurist voet aan wal op het eiland Manhattan. Hij verdedigde de belangen van de kolonisten en als gevolg van zijn inspanningen verkreeg Nieuw Amsterdam een vorm van volksvertegenwoordiging in het bestuur. Hij bracht tolerantie en respect voor andere opvattingen, culturen en religies naar de Nieuwe Wereld en heeft zo bijgedragen aan de tolerante sfeer die het hedendaagse New York nog steeds kenmerkt.

In november 2008 maakte Breda alvast een aanloop naar het jaar waarin Adriaen van der Donck in de schijnwerpers gezet gaat worden. De jaarlijkse viering van de Dutch American Heritage Day was eenmalig in Breda. Adriaen van der Donck was daar onderwerp van een lezingenmiddag. Russell Shorto was aanwezig als spreker evenals consul generaal van de Verenigde Staten Marjorie Ames en drie historici op dit gebied: Hugo de Schepper (Em. Hoogleraar Nieuwe Geschiedenis), Jaap Jacobs (historicus Nieuw Nederland) en Jeremy Bangs (directeur Pilgrimfathers Museum).

In 2009 is er een aantal activiteiten en evenementen in Breda die in het teken staan van Adriaen van der Donck zoals bijvoorbeeld de Spanjaardsgatconcerten, een special rond het thema Ella Fitzgerald tijdens het Jazz Festival, de Bredase bedrijvenontvangst, stadswandelingen en speurtochten. Daarnaast biedt de Lionsclub Breda Host een herinneringsplaquette aan en verschijnt er een boek over Adriaen van der Donck in de Bredase erfgoedreeks.

Op de website www.breda.nl / plannen en projecten staan alle activiteiten vermeld.

Breda, 12 maart 2009

Bijlage

Programma 2009

Het programma waarmee Adriaen van der Donck feestelijk herdacht wordt in 2009 ziet er als volgt uit:

Vrijdag 15 en zaterdag 16 mei 2009

Spanjaardsgatconcerten met als thema 400 jaar Amerikaanse Muziek.

Zaterdag 16 mei 2009

De Lionsclub Breda Host biedt een herinneringsplaquette aan ter herinnering aan Adriaen van der Donck in het kader van het jubileum van de club.

Maandag 11 mei 2009

Bredase bedrijvenontvangst in het kader van Adriaen van der Donck.

Donderdag 21 mei 2009

Ella Fitzgerald (`first lady of jazz' opgegroeid in Yonkers) special tijdens Breda Jazz Festival.

Juli tot en met september 2009

De Stichting Cultuurbehoud Breda biedt een stadswandeling aan rondom Adriaen van der Donck en de relatie tussen Nederland (Breda in het bijzonder) en de Verenigde Staten.

Half juli tot en met eind september 2009

In het maïsdoolhof in Prinsenbeek kunnen ouders met hun kinderen middels een speurtocht door het doolhof kennis maken met Adriaen van der Donck en de geschiedenis van New York.

September 2009

In de ErfgoedReeks Breda verschijnt een boek over Adriaen van der Donck geschreven door René Meeuwis.