Gemeente Krimpen aan den IJssel


In de loop van vorig jaar kwamen er steeds meer vragen en opmerkingen van inwoners van Krimpen aan den IJssel over de verwachte werkzaamheden aan de Algerabrug in de zomer van 2009. In het najaar van 2008 kwam de melding van Rijkswaterstaat dat de Algerabrug acht tot tien dagen aaneengesloten dicht zou moeten vanwege onderhoudswerkzaamheden aan de brug. Dit leidde tot commotie bij inwoners, bedrijven en andere organisaties.

Half december werd besloten een studiegroep in te stellen, samengesteld uit vertegenwoordigers van de gemeenten Krimpen aan den IJssel en Capelle aan den IJssel, Stadsregio Rotterdam, Provincie Zuid-Holland, de Veiligheidsregio Rotterdam en Rijkswaterstaat. Deze studiegroep heeft de haalbaarheid en wenselijkheid van een aantal oplossingsrichtingen onderzocht, waaronder een variant ingebracht door de ondernemers. Er is nu een oplossing gevonden waarbij de veiligheid van de weggebruikers en de inwoners van de Krimpenerwaard gewaarborgd is én de volledige afsluiting van de hoofdrijbaan beperkt blijft tot zes nachten en een weekend.

"Niets doen is geen optie"
De Krimpense wethouder Verkeer, Bart Prins, geeft aan waarom de gemeente de eerdere variant afwees: "De gemeente Krimpen aan den IJssel vond een dagenlange afsluiting van de brug niet acceptabel, omdat dat een aanslag zou betekenen voor de bereikbaarheid en de veiligheid van de inwoners van de Krimpenerwaard. De afsluiting zou samenvallen met de werkzaamheden aan de N210. De ontsluiting van de Krimpenerwaard bij Gouda is bepaald niet optimaal. Dat er wèl onderhoud aan de brug gepleegd moet worden om de veiligheid van alle weggebruikers te kunnen garanderen is evident. Niets doen en alle onderhoud voor ons uitschuiven was dus geen optie."

Hulpdiensten kunnen over de brug
"Burgemeester Ries Jansen (verantwoordelijk voor de veiligheid) en ik hebben ons uit naam van de gemeente sterk gemaakt voor een goede oplossing, waarbij de Krimpenerwaard zo goed mogelijk bereikbaar blijft. De wijze waarop de werkzaamheden in de zomer van 2009 nu zullen worden uitgevoerd doet recht aan alle belangen die in het geding zijn. Omdat de brug nu geen acht tot tien dagen aaneengesloten dicht hoeft, blijven verkeershinder en economische schade beperkt. Ook de hulpdiensten kunnen tijdens de werkzaamheden over de brug."

Naar een concreet plan voor verbetering bereikbaarheid Krimpenerwaard "Het grote voordeel van de gekozen oplossing is natuurlijk dat de afsluiting van de brug op de dag tot een minimum beperkt blijft. Het tweede voordeel is dat de Stadsregio, Rijkswaterstaat, onze gemeente en gemeente Capelle aan den IJssel nu meer tijd hebben om een concreet plan te bedenken om de bereikbaarheid van Krimpen aan den IJssel en de Krimpenerwaard te verbeteren. De uitkomsten van het onderzoek worden betrokken bij de definitieve verbetering of vernieuwing van de Algerabrug. Te denken valt aan aanpassingen aan de brug naar 4 rijstroken en een aparte fiets-/voetverbinding of de aanleg van een nieuwe brug. Over 2 tot 3 jaar is ook de N210 klaar. Misschien is dan zelfs het openbaar vervoer over water (de nieuwe stadsferry) in de vaart! Ook maakt de gemeente zich sterk voor een zo spoedig mogelijke uitvoering van de `randweg Gouda'."

Grote waardering initiatief Krimpense ondernemers "Bij de plannen wordt zeker het initiatief van de Krimpense ondernemers betrokken. Dit initiatief heeft de gemeente zeer gewaardeerd en biedt een goede input voor mogelijke toekomstige oplossingen. De voorbereidingstijd voor deze oplossing was helaas te kort om voor deze zomer uitgevoerd te kunnen worden."

Uitvoeringsplanning begin april
"Op dit moment is Rijkswaterstaat bezig met een gedetailleerde uitvoeringsplanning. Naar verwachting is deze begin april klaar. Dan zullen we zo snel mogelijk bekend maken om welke data het gaat, welke omleidingroutes er komen en welke andere maatregelen er worden genomen."

Krimpen aan den IJssel