Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z04241

Vragen van het lid Dezentjé Hamming-Bluemink (VVD) aan de minister voor Jeugd en Gezin en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Van Bijsterveldt- Vliegenthart, over de drugstest op Rotterdamse scholen. (Ingezonden 10 maart 2009)


1
Kent u het artikel over het plan van de gemeente Rotterdam, in het bijzonder van wethouder Geluk, om komend jaar op alle middelbare scholen de leerlingen te testen op het gebruik van drugs door middel van urinecontroles? Zo ja, wat vindt u hiervan?


2
Is het waar dat de controles op basis van vrijwilligheid plaats zullen vinden? Zo ja, ziet u enige meerwaarde in dit plan, aangezien jongeren die drugs gebruiken kunnen weigeren aan de test deel te nemen?


3
Vindt u dat een school een taak heeft in het controleren van leerlingen op drugsgebruik, ook wanneer de drugs niet daadwerkelijk op school gebruikt wordt? Zo ja, hoe ziet u deze taak en uit welke regelgeving vloeit deze voort?


4
Is het wettelijk toegestaan dat een school een leerling vraagt urine in te leveren voor een drugstest? Hoe verhoudt zich dit tot privacywetgeving?


5
Denkt u dat urinecontrole een adequaat middel is om drugsgebruik onder jongeren te voorkomen, of ziet u andere oplossingen? Zo ja, welke?


6
Zijn er recente onderzoeken gedaan naar het drugsprobleem onder jongeren, en meer specifiek naar de combinatie school en drugs? Zo ja, kunt u de Kamer de resultaten doen toekomen? Zo nee, bent u bereid hier alsnog onderzoek naar te doen?


1) NRC Handelsblad, 3 maart 2009: "Rotterdam start met drugstest op scholen"