Vereniging Nederlandse Gemeenten

Gemeenten versterken handhaving kinderopvang

12.03.2009

Gemeenten hebben vooruitgang geboekt op het gebied van de handhaving en het toezicht op de kinderopvang. In 2007 had de helft van de gemeenten hun uitvoeringstaken volledig op orde. Bijna alle gemeenten ontwikkelden beleid ten aanzien van handhaving en toezicht. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is blij met deze ontwikkelingen. Omdat er nog verbeteringen mogelijk zijn start de VNG met een gerichte ondersteuningsaanpak voor gemeenten die daaraan behoefte hebben.

Uit het door de Inspectie van het Onderwijs (IvhO) uitgebrachte rapport Kwaliteit gemeentelijk toezicht Kinderopvang 2007, blijkt dat gemeenten vooruitgang hebben geboekt op het gebied van de handhaving en het toezicht op de Wet kinderopvang (Wk). De helft van de gemeenten had in 2007 hun uitvoeringstaken volledig op orde. Daarnaast had 90 procent van de gemeenten beleid ontwikkeld voor de toezicht, terwijl 80 procent ook beleid voor de handhaving had opgesteld. Dit is een stijging van respectievelijk tien en dertig procent ten opzichte van 2006.

Bij de overige vijftig procent werd één of meerdere tekortkomingen geconstateerd. De oorzaken hiervoor zijn divers. Een aantal gemeenten heeft onder meer te maken met een hoge mutatiegraad onder ambtenaren kinderopvang, waardoor het moeilijk is om kennis op te bouwen en vast te houden. Ook stijgt in sommige gemeenten het aantal kinderopvangcentra sneller dan het aantal beschikbare ambtenaren en inspecteurs voor toezicht en handhaving.

Het rapport noemt een aantal maatregelen waarmee gemeenten hun prestaties kunnen verbeteren, zoals deskundigheidsbevordering en bewustwording van belang van toezicht en handhaving voor gemeenten. De VNG komt vanuit het project Toezicht en handhaving kinderopvang daarom met een aantal activiteiten, zoals regiobijeenkomsten, cursussen en het bieden van juridische ondersteuning. Daarnaast zal de VNG in samenwerking met GGD Nederland vaker de basistraining kinderopvang voor nieuwe gemeenteambtenaren geven. Tevens zal er een vervolgtraining worden gegeven over het VNG-handhavingsmodel inclusief de boetebeleidsregels. De VNG en GGD Nederland zullen via nieuwsbrieven en in bestuursvergaderingen de verantwoordelijkheid van en vereiste sturing door management en bestuurders in gemeenten onder de aandacht brengen. Het doel hiervan is onder meer te bevorderen dat er minder personeelswisselingen zullen plaatsvinden onder gemeenteambtenaren die toezichts- en handhavingstaken kinderopvang uitvoeren. Daardoor zal de opbouw van expertise en kwaliteitsborging en- verbetering bij gemeenten worden vergemakkelijkt.

Ten slotte komt de VNG nog met een gerichte ondersteuningsaanpak voor die gemeenten die daar behoefte aan hebben. Maatwerk is het uitgangspunt bij deze ondersteuningsaanpak. Hiervoor is samenwerking tussen de IvhO en de VNG van belang. De achtergrondanalyses uit het rapport, gecombineerd met gegevens van de IvhO uit 2008 en aangevuld met informatie van de VNG, geven het meest actuele beeld van de situatie op het gebied van de gemeentelijke kinderopvangtaken. Op grond daarvan kan op korte termijn een zo effectief mogelijke ondersteuning worden geboden aan gemeenten die dat nodig hebben.