Provincie Zuid-Holland


Intensief toezicht op huisvesting statushouders blijft nodig

De meeste gemeenten in Zuid-Holland hebben in 2008 hun taak om statushouders te huisvesten goed uitgevoerd. De achterstanden zijn in de tweede helft van 2008 licht gestegen. Dit werd deels veroorzaakt door een verhoogde taakstelling die het rijk heeft opgelegd. Intensief toezicht blijft nodig omdat er in 2009 weer meer statushouders gehuisvest moeten worden.

De provincie zal de gemeenten met grote achterstanden in de huisvesting van statushouders hierop aanspreken en uitnodigen voor overleg. De huisvesting van statushouders in Zuid-Holland is een taak die forse inspanning van gemeenten en provincie blijft vergen. De achterstand in de reguliere huisvesting was in de eerste helft van 2008 afgenomen naar 99 statushouders. Aan het eind van 2008 is de achterstand weer in lichte mate toegenomen tot 224. Grootste oorzaak van deze toename is de verhoging van de reguliere taakstelling door het rijk met 120 statushouders. Gemeenten geven aan dat bij de huisvesting van statushouders verschillende belemmeringen zijn. Zo worden aangeboden woningen soms geweigerd door statushouders. Van de 52 gemeenten waar de provincie toezicht op houdt zijn er 14 die op 31 december 2008 een achterstand hadden van twee of meer halfjaartaakstellingen. Daarvan zijn de vier gemeenten Liesveld, Binnenmaas, Giessenlanden, Korendijk door gedeputeerde Manita Koop uitgenodigd om te praten over de knelpunten en oplossingen met betrekking tot het huisvesten van statushouders. De overige gemeenten die per 1 januari 2009 een grote achterstand hadden, hebben deze inmiddels ingelopen of hebben afspraken gemaakt deze versneld in te lopen.

Pardonregeling
Naast de reguliere taakstelling is er een specifieke pardonregeling. Bij deze regeling gaat het om de huisvesting van asielzoekers die onder het Generaal Pardon vallen. Voor deze groep is de achterstand in het afgelopen jaar weggewerkt. De taakstelling voor de tweede helft van 2008 was 461 statushouders. In deze periode zijn er 542 gehuisvest. Er zijn slechts 2 gemeenten (Korendijk en Cromstrijen) die een te grote achterstand hebben. Ook met deze gemeenten zal gedeputeerde Koop afspraken maken over het inhalen van de achterstand. De provincie Zuid-Holland heeft in 2008 het toezicht op gemeenten geĂŻntensiveerd. Naast een aangescherpt toezicht maakt de provincie met gemeenten prestatieafspraken om de achterstand in de huisvesting weg te werken. In prestatieafspraken is o.a. vastgelegd hoeveel statushouders een gemeente voor een bepaalde datum moet huisvesten.

Statushouders zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen, maar nog niet beschikken over woonruimte. De provincie houdt toezicht op de gemeentelijke taak om statushouders te huisvesten. Vanaf 1 januari 2008 wordt ook op de huisvesting van asielzoekers die onder het Generaal Pardon vallen toezicht gehouden. Voor het werkgebied 'overig Zuid-Holland' (52 gemeenten) draagt de provincie verantwoordelijkheid. In twee andere gebieden gaat het om een soortgelijke verantwoordelijkheid van de stadsregio Rotterdam en het stadsgewest Haaglanden.



Provincie Zuid-Holland