Ministerie van Defensie

'Big six' bespreken veiligheidsplan Uruzgan

12 maart 2009, 14.18 uur

Zes belangrijke leiders van Uruzgan bespreken zelfstandige oplossingen voor de Afghaanse veiligheidssituatie. Zes belangrijke leiders van Uruzgan, de 'Big Six', zijn afgelopen week bij elkaar gekomen op de basis Kamp Holland in Tarin Kowt. Zij bespraken de ontwikkeling van het zelfstandige Afghaanse veiligheidsplan voor Uruzgan.

Doel van de besprekingen was om zelfstandige oplossingen te vinden voor de veiligheidsproblemen in Uruzgan. In het plan kijken de 6 ook naar de wijze waarop de Afghaanse veiligheidsdiensten zelfstandig de veiligheidssituatie kunnen handhaven. Komende zaterdag is het precies 3 jaar geleden dat de eerste lichting Nederlandse militairen naar Uruzgan vertrok.

Tot de Big Six behoren: * commandant TFU brigadegeneraal Tom Middendorp; * civiel vertegenwoordiger Joep Wijnands; * gouverneur Hamdam; * commandant Afghaanse politie Uruzgan Juma Gul; * commandant van de inlichtingendienst generaal Aziz Zakhryia; * commandant van de vierde Afghan National Army Brigade (ANA) generaal Abdul Hamid.

Oplossingen Groepsfoto van de 6 belangrijke leiders van Uruzgan.

De Big Six is het erover eens dat het belangrijk is om samen naar de toekomst te kijken voor een veilig Uruzgan. Middendorp onderstreept dit: `Als leiders op het gebied van veiligheid moeten we de bevolking tonen dat we oog hebben voor hun problemen. Dat we in staat zijn om naar de toekomst te kijken en oplossingen te vinden.'

Politie

Tijdens de meeting maakten de leiders afspraken over de doelstellingen en aanpak van het veiligheidsplan. Ook spraken ze af dat de politie zich meer moet richten op community policing. Dit houdt in dat de politie veel aanwezig is in de dorpen om zo voor een betere veiligheid te zorgen. Het leger richt zich vooral op de geluiden daarbuiten.

Relatie

Tevens besloten de Big Six om de relatie tussen de belangrijkste veiligheidsspelers in de provincie verder te verbeteren. Het plan moet daarvoor korte- en langetermijnoplossingen bevatten. Een ander doel is om naar manieren te zoeken om de samenwerking tussen de ANA, Afghan National Police en ISAF te verbeteren. Op 29 maart moet het veiligheidsplan gereed zijn.