Ministerie van Defensie

Mariniers Tsjaad op weg terug

12 maart 2009, 14.55 uur

De Ierse transportvoertuigen die, onder begeleiding van de Nederlandse militairen, materieel naar Abeché vervoerden. De mariniers die voor de EUFOR-missie in Tsjaad waren uitgezonden zijn op de weg terug naar Nederland. Het eerste transport van Goz Beida naar het hoofdkwartier in Abeché heeft inmiddels plaatsgevonden.

Op 8 maart hebben Ierse transportwagens, onder begeleiding van de Nederlanders, een aantal containers met voertuigen en munitie verplaatst. Over de zeer slecht begaanbare wegen nam dat maar liefst 12 uur in beslag, terwijl het een afstand van nog geen 200 kilometer betreft.

Transporten De medal parade van EUFOR in Goz Beida.

Het tweede materieeltransport, met dit keer Franse militairen voor beveiliging, staat vrijdag 12 maart op het programma. Het Nederlands detachement is tot 14 maart 23.59 uur volledig operationeel. Laat in de avond zullen ze in een lange colonne naar Abeché rijden en daar de dag erna vroeg in de ochtend aankomen.

Het laatste konvooi met goederen vertrekt 18 maart. Alle spullen worden uiteindelijk in de hoofdstad N'Djamena in 5 vluchten van de Nederlandse KDC-10 en Antonov-transporttoestellen naar Nederland gevlogen. Overigens zal niet al het materiaal terugkomen naar Nederland. Het medisch team zal 14 maart medicijnen overdragen aan COOPI, een internationale hulporganisatie.

Laatste ceremonieel Majoor der mariniers Rob de Wit ontvangt de EUFOR-medaille.

Vandaag stonden de Nederlandse mariniers op de appelplaats in Goz Beida voor de medal parade. Deze uitreiking was het laatste ceremonieel van het Multinational Battalion (South) onder EUFOR-vlag.

Detachementscommandant majoor der mariniers Rob de Wit ontving daar de EUFOR-medaille. Deze werd opgespeld door de Franse commandant, brigade-generaal Jean-Philippe Ganascia. Aanstaande zondag nemen de Verenigde Naties de taken van EUFOR in Tsjaad over.

Finland

De taken van de Nederlanders in het Ierse bataljon komen vanaf 15 maart in handen van een Fins verkenningspeloton. In navolging van het Nederlandse succes met de Viking-rupsvoertuigen zullen de Finnen vergelijkbare voertuigen (BV 206) inzetten naast de Patria-voertuigen die al in Afrika aanwezig zijn. De rupsvoertuigen worden op dit moment speciaal voor de Finse operatie in Tsjaad verscheept vanuit Finland.