Ingezonden persbericht


12 maart 2009

Combinatie van beroepsvissers

Commissie van deskundigen biedt palingvissers kansen

De paling verkeert in een zorgwekkende toestand. Voor het herstel van de paling zijn drastische maatregelen nodig. Dat is de belangrijkste conclusie van de Commissie van Deskundigen die door minister Verburg van LNV is ingesteld. Volgens voorzitter Sicko Heldoorn van de Combinatie van Beroepsvissers biedt het rapport van de Commissie kansen aan de palingvissers. Zij kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van de paling.

In opdracht van de Europese Unie heeft minister Verburg een beheerplan voor de paling ingediend in Brussel. De basis voor dat plan zijn enkele rapporten die door onderzoeksinstituut IMARES zijn opgesteld. Over de juistheid van die rapporten is de afgelopen maanden veel discussie ontstaan. Om daarin meer duidelijkheid te krijgen heeft minister Verburg een Commissie van Deskundigen ingesteld, die de rapporten van IMARES heeft beoordeeld. Op 11 maart heeft deze Commissie haar eindverslag gepresenteerd aan de Tweede Kamer.

drastische maatregelen
De Commissie van Deskundigen heeft geconcludeerd dat de bevindingen van IMARES een aantal onnauwkeurigheden bevat. De foutenmarge tussen de laagste en de hoogste inschatting bedraagt zelfs meer dan 1000 %. Ondanks die onnauwkeurigheden stelt de Commissie dat de toestand van de paling onverminderd zorgwekkend is. Reden waarom de commissie stelt dat er nu drastische maatregelen nodig zijn, die bij voorkeur per regio uitgewerkt moeten worden. Voorzitter Sicko Heldoorn van de Combinatie van Beroepsvissers kan zich vinden in het advies van de commissie. Hij voegt daar aan toe dat de Nederlandse palingvissers bereid zijn om actief mee te werken aan het herstel van de palingstand. Zij hebben daarvoor in korte tijd zelf een plan opgesteld, dat meer perspectief biedt dan het plan dat nu in Brussel is ingediend.

eigen plan
In het eigen plan van de palingvissers staan twee zaken centraal staan. Allereerst moet de volwassen paling (schieraal) die naar zee wil trekken om zich voort te planten, geholpen worden om de zee ook echt te bereiken. Door stuwen, dammen sluizen en vooral ook door poldergemalen is dat voor veel palingen niet mogelijk. Beroepsvisser kunnen die paling "over de dijk" zetten. Voor het verbeteren van de palingstand dient er ook jonge paling (glasaal) te worden uitgezet. Daarvoor is noodzakelijk dat er een verbod komt op de massale export van glasaal naar het Verre Oosten.

tussenstap
Om een goed plan te maken, is volgens Heldoorn meer tijd nodig dan de minister er nu voor had uitgetrokken. "Daarvoor is nodig dat er door monitoring en registratie van de vangsten veel meer gegevens beschikbaar komen over de toestand van de paling in verschillende watergebieden. De beroepsvissers kunnen die gegevens leveren. Bij het verzamelen van de gegevens en de vertaling daarvan in visplannen is een centrale rol weggelegd voor de door minister Verburg bepleitte Visstand Beheer Commissies (VBC's). Dat proces vraagt al gauw twee jaar. Omdat er volgens Heldoorn echter op korte termijn iets moet gebeuren, hebben de palingvissers als tussenstap op weg naar een definitief plan een eigen plan opgesteld. In dat plan is niet alleen de hoeveelheid schieraal van belang, maar ook de kwaliteit van deze dieren. Dit plan kan per direct in werking treden.

verantwoordelijkheid
Pas als er meer en betrouwbare gegevens over de palingstand in de verschillende watergebieden beschikbaar zijn, kan een definitief plan gemaakt worden. Heldoorn : "Als dan blijkt dat de palingvisserij in bepaalde gebieden verminderd moet worden, zullen de beroepsvissers dat accepteren, omdat zij zich mede-verantwoordelijk voelen voor het voortbestaan en het herstel van de paling".



Ingezonden persbericht