Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2009/YG24
12 maart 2009

Achtkarspelen zet zich in voor starters op de woningmarkt

Zowel het college van burgemeester en wethouders als de gemeenteraad van Achtkarspelen hebben aangegeven dat er meer aandacht moet komen voor starters op de woningmarkt.

De gemeente Achtkarspelen heeft in de huursector voldoende betaalbare woningen. Het gemeentelijk beleid is daarom met name gericht op de koopsector (met indirect doorstromingseffecten voor de huursector). Om voor jonge starters (leeftijd van 20 tot 35 jaar) op de koopwoningmarkt iets te kunnen betekenen stelt het college in de notitie 'Starters op de woningmarkt' twee mogelijkheden voor: Financiële bereikbaarheid van de bestaande bouw en mogelijkheden bieden voor nieuwbouw voor starters. De gemeenteraad van Achtkarspelen moet hier nog een besluit over nemen.

Bestaande bouw - startersleningen
Door het verstrekken van voordelige leningen aan starters wordt de bereikbaarheid van de koopwoningmarkt vergroot. Een starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van een woning en het bedrag dat de starter maximaal mag lenen volgens de normen van de Nationale Hyptoheek Garantie (NHG). Het instrument kan worden ingezet voor alle koopwoningen in onze gemeente met een maximale prijs van E 175.000 ,- kosten koper. Verwacht wordt dat de komende periode van 4 jaar maximaal 40 starters een beroep zullen doen op zo'n regeling.

Nieuwbouw - variant op Zaans model
Daar waar mogelijkheden zijn voor, en aantoonbaar vraag is naar, starterswoningen zal de vraag zo veel als mogelijk moeten worden bediend. Wanneer woningbouw op gemeentegrond is geprojecteerd stelt het college een gemeentelijke uitwerking van het Zaans model voor. De woning wordt in dit model los gezien van de grond. De woning moet men zelf financieren terwijl de gemeente de grond eerst in eigendom houdt via een erfpachtconstructie. De erfpachtvergoeding is inkomsafhankelijk. Verder bestaat de mogelijkheid om de grond later alsnog in eigendom te krijgen. Voor de bouwkosten gaat het college uit van een maxiamale prijs van 130.000 euro. Wanneer energiebesparende maatregelen worden toegepast - wat een gunstig effect heeft op de woonlasten - dan zouden de bouwkosten maximaal 150.000 euro kunnen bedragen.