Bedrijfsleven blijft investeren in bètaonderwijs

12/03/2009 15:43

Platform Bèta Techniek

11 maart 2009 - Nederlandse bedrijven als DSM, Shell, CB? Lummus en Siemens vinden het noodzakelijk te blijven investeren in het bètaonderwijs. Door de vergrijzing van hoogopgeleide bèta/technici zullen in 2012 bijna 70.000 mensen moeten worden vervangen, blijkt uit cijfers van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt. Daarnaast staan nog altijd vacatures open, op dit moment in de gehele technische sector 17.000. Daarom blijven nieuwe bèta/technici nodig. De bedrijven die zich bij Jet-Net, het Jongeren en Technologie Netwerk Nederland, hebben aangesloten blijven daarom doorgaan met hun activiteiten om havo/vwo-leerlingen te enthousiasmeren voor een bèta/technische vervolgopleiding.

Gerard Jacobs, directeur van Jet-Net, geeft aan dat het enthousiasmeren van jongeren voor technologie een lange termijn aanpak behoeft. Hij is blij dat de bedrijven aangeven te blijven investeren in Jet-Net en het bètaonderwijs. "Want met een bèta-achtergrond zijn de kansen op de arbeidsmarkt groot". CB? Lummus topman Foeke Kolff staat hier volledig achter. "We zijn een gezond bedrijf dat al decennia bestaat. In goede studenten met een bètaopleiding zijn wij altijd geïnteresseerd. Zij houden het bedrijf draaiende. Bezuinigen moeten wij ook maar dat doen we op andere punten. We gaan door de jeugd te enthousiasmeren zodat we onszelf op de lange termijn niet in de vingers snijden."

Ook het onderwijs is tevreden met het statement dat de bedrijven maken. Voorzitter Sjoerd Slagter van de VO-Raad laat weten dat het bedrijfsleven hard nodig is om de praktijkvoorbeelden aan de theorie op school toe te voegen. "Door de context toe te voegen, gaan de bètavakken bij leerlingen leven. Ik vind het belangrijk dat leerlingen een studie kiezen op basis van een reëel beeld, niet op basis van stereotiepen. Door de gezamenlijke inspanning van Jet-Net, het Platform Bèta Techniek en andere initiatieven, stijgt de instroom op het hoger bèta/technisch onderwijs en komt er meer balans in de studiekeuzes die de leerlingen maken." Bij scholen die meedoen aan een van de bètaprogramma's is de instroom in N-profielen gestegen met 59%. "Deze stijging is goed voor het onderwijs en voor Nederland."

Jet-Net werd in 2002 opgericht door Shell, Unilever, DSM, AkzoNobel en Philips. "Het bedrijfsleven moest haar verantwoordelijkheid nemen. Het is onze taak havo/vwo-scholieren een beter zicht te bieden op de praktijk en de beroepsmogelijkheden in de industrie en technologie. Inmiddels hebben zich ruim dertig bedrijven bij ons aangesloten", zegt Gerard Jacobs. Martin van Pernis, voorzitter van de Raad van Bestuur van Siemens Nederland, steunt de oproep van Jet-Net. "We moeten toekomstgericht blijven denken. Bij technologische bedrijven blijft altijd vraag naar goed opgeleide mensen. Als de recessie op een keerpunt komt, zal die vraag alleen maar weer toenemen. Nu investeren in goed onderwijs zal in de toekomst alleen maar vruchten afwerpen."





http://www.jet-net.nl