Meer jongeren kiezen voor bètatechnische opleiding

12/03/2009 15:46

Platform Bèta Techniek

De totale instroom van studenten in bètatechnische studies in het hoger onderwijs is sinds 2000 met 16,2% gestegen. Dit concludeert het Platform Bèta Techniek, dat zich inzet voor structureel meer leerlingen en studenten in het bètatechnisch onderwijs, op basis van cijfers van het CFI (Centrale Financiën Instellingen - een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen). Universiteiten zien ook dit jaar een verhoging van de instroom van studenten in bètatechnische studies. Het aantal studenten is met 46,3% gegroeid ten opzichte van 2000. De instroom van studenten in bètatechnische studies in hogescholen die participeren in het Sprint Programma van het Platform, is sinds 2002 met 5,7% gestegen. Vorig jaar lag dit percentage nog op 1,4%. Daarnaast neemt het percentage meisjes die kiezen voor een bètatechnische opleiding in het hoger onderwijs zichtbaar toe met 26,5% ten opzichte van 2000.

"Met deze instroomcijfers is een belangrijke mijlpaal van het Platform Bèta Techniek behaald", zegt Arie Kraaijeveld, voorzitter van het Platform Bèta Techniek. De instroomdoelstelling lag vorig jaar op 15%, en deze is dit jaar ruimschoots overschreden. "De maatschappij is bij deze instroomcijfers gebaat", meent Kraaijeveld: "veel maatschappelijke vraagstukken, zoals klimaatverandering, kunnen alleen worden opgelost met natuurwetenschappelijke en technische kennis".

Meer bètatechnici zijn nodig voor een gezonde toekomst van de Nederlandse kenniseconomie. "Zorgen voor meer bètatechnici is een van de investeringen die we moeten doen om te zorgen dat onze kenniseconomie weer op het goede spoor komt", aldus Robbert Dijkgraaf, president van de KNAW. "Juist in tijden van crisis zijn diepte-investeringen nodig in kennis en innovatie", volgens Dijkgraaf.

Het Platform Bèta Techniek is aangesloten bij de Kennisinvesteringsagenda en wil met de KIA-partners werken aan het actualiseren van de bètatechniek-target. De verwachting is dat de huidige target (een stijging van de uitstroom van bètatechnici met 25% in 2016) zal worden gehaald.

Sterke vergrijzing in bètatechniek zorgt voor blijvende vraag naar personeel

De bètatechnische sectoren bieden jongeren op korte termijn veel kansen, gezien de momenteel 17.000 openstaande vacatures die worden geteld door de technische branches. Volgens onderzoek van TechniekTalent.nu (een samenwerkingverband van 28 organisaties uit de technische sector) zijn deze technische vacatures te vinden in sectoren als scheepsbouw, installatietechniek en metaal. Ook buiten de technische sectoren zijn veel technici nodig. Ook zal de vergrijzing in de technische sectoren de komende jaren sterk zijn. In vijf jaar tijd zal 16% van de hoogopgeleide bètatechnici op de arbeidsmarkt moeten worden vervangen, zo blijkt uit cijfers over de arbeidsmarktprognoses van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt. Nieuwe instroom is en blijft nodig om vacatures te vervullen, zowel de vacatures die vrijkomen door de vergrijzing als vacatures die openstaan in verband met de tekorten in de technische branches.





http://www.platformbetatechniek.nl/persberichten