Nieuw-Vlaamse Alliantie


Regering bekent: boete zorgverzekering onredelijk (12/03/09)

Vlaams minister van Welzijn, Veerle Heeren, reageerde deze week scherp op de houding die Vlaams volksvertegenwoordiger Helga Stevens aannam in de hetze rond de hoge administratieve geldboete voor laattijdige betalers van de Vlaamse zorgverzekering. Vlaams minister Heeren wees er op dat de sancties enkele jaren geleden door de ganse Vlaamse meerderheid werd goedgekeurd.

Helga Stevens wijst de Vlaamse minister er echter op dat ook zij van mening is veranderd. Ook zij vindt de geldboete van 250 euro nu onredelijk en wil deze wijzigen. In een document van de Vlaamse regering staat namelijk letterlijk te lezen dat zij de boete voor laattijdige betalers vanaf 2010 wil afschaffen omdat deze maatregel onbillijk is, niet in verhouding staat tot de overtreding, en elke mogelijkheid tot een herinneringsmail uitsluit.

Helga Stevens grijpt deze argumenten dan ook aan om er nog eens voor te pleiten om ook de boetes voor laattijdige betalers, die voor het eerst in 2009 werden uitgeschreven, te annuleren. Zon 18.000 Vlamingen zouden dergelijke boete hebben ontvangen alhoewel zij dus al hun jaarlijkse bijdragen van 25 euro betaalden! Tot op heden weigert minister Heeren om daartoe het initiatief te nemen.

Nochtans had ook de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) aan Vlaams minister Heeren geadviseerd om deze regeling ook toe te passen op de boetes voor laattijdigen die in 2009 werden uitgeschreven. Maar de Vlaamse regering volgde dit advies niet op.

Helga Stevens benadrukt nogmaals dat het hier enkel over de boetes gaat van de mensen die wel degelijk betaalden, maar soms enkele weken of maanden na datum. Het zou zon 18.000 van de 42.000 boetes betreffen. Diegenen die effectief een betalingsuitnodiging ontvingen doch manifest weigeren om hun bijdrage te betalen, moeten dus wel degelijk bestraft worden.

Als de Vlaamse regering haar wijzigingsvoorstellen in het Vlaamse Parlement indient, zal de N-VA een amendement indienen om ook de boetes van 2009 te annuleren. Helga Stevens hoopt vervolgens de steun te krijgen van een meerderheid van de parlementsleden.

Een boete kan niet het ene jaar redelijk zijn en het volgende jaar onredelijk.

Auteur:
Helga Stevens
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be