Universiteit Twente

Petra de Weerd-Nederhof benoemd tot hoogleraar Organisatie van Innovatie

De Universiteit Twente heeft per 15 maart 2009 dr. ir. Petra de Weerd-Nederhof benoemd tot hoogleraar Organisatiekunde, in het bijzonder Organisatie van Innovatie. De leerstoel wordt ingevuld bij de faculteit Management en Bestuur.

Innovatie en innovatiemanagement staan volop in de belangstelling. Volgens Petra de Weerd-Nederhof moet bij innovatie niet alleen gekeken worden naar de producten en technologieën, maar ook naar de organisatie van het innovatieproces zelf dat continu geïnnoveerd moet worden. De vraag naar het vormgeven van innovatieve organisaties is ondanks alle beschikbare kennis en ervaring, onverminderd actueel. Het onderzoek van de Weerd-Nederhof en haar onderzoeksgroep concentreert zich feitelijk op het innoveren van de organisatie van innovatie, toegepast op product-innovatie in de maakindustrie. Binnen deze onderzoekslijn wordt samengewerkt met de Amerikaanse professor Michael Song.

Opleiding Bedrijfskunde

Als hoogleraar én tevens opleidingsdirecteur heeft de Weerd-Nederhof ambitieuze plannen voor het Twentse bedrijfskunde onderwijs. Samen met prof. Aard Groen, hoogleraar Innovatief Ondernemerschap, werkt zij aan een internationale twee jarige (research) mastervariant op het gebied van management van technologie, innovatie en ondernemerschap en een gerelateerd PhD programma. Dit gebeurt binnen EITIM, een Europees samenwerkingsverband van onderzoekers op het vakgebied, waarin ook TU Berlin en TU Hamburg-Harburg een vooraanstaande rol spelen. Ook voor de bachelor bedrijfskunde wordt gewerkt aan een internationale, Engelstalige variant, vooral gericht op Duitsland.

CV

Petra de Weerd-Nederhof (1967) studeerde technische bedrijfskunde in Twente en werkte daarna als docent aan de faculteit Bedrijfskunde. Ze promoveerde in 1998 en werd in 2001 hoofddocent organisatiekunde en innovatie. Die functie combineert zij sinds september 2006 met de functie van opleidingsdirecteur van de opleiding Bedrijfskunde. Daarnaast is zij één van de hoofdredacteuren van het wetenschappelijke tijdschrift `Creativity and Innovation Management'. Verder is zij projectleider van het internationale onderzoeksproject naar de organisatie van innovatie in productontwikkeling, het Patterns in NPD project. Publicaties in dit verband, zijn gehonoreerd met een Best Research Paper aanmoedigingsprijs op de 2008 High Tech Small Firms Conferentie. De Weerd-Nederhof is zeer actief in internationale netwerken rond onderzoek en onderzoeksondersteunend onderwijs. Voorbeeld hiervan is de coördinatie van de jaarlijkse Doctoral Summerschool in technology management en in juni de organisatie van de International Product Development Management conferentie voor het European Institute for Advanced Studies in Management (www.eiasm.org). In het Route '14 programma, de strategische visie van de UT, is zij lid van de projectgroep Graduate School.