Gemeente Breda

Bidbook Breda voor BrabantStad Culturele Hoofdstad 2018

Affiche-1. BREDA BEVALT!_kln.GIF

Het netwerk BrabantStad (Breda, Eindhoven, Helmond, s-Hertogenbosch, Tilburg en de Provincie Noord-Brabant) wil zich in 2011 kandidaat stellen voor de nominatie van Culturele Hoofdstad van Europa in het jaar 2018.

Dit is een van de doelen uit het provinciale programma Dynamisch Brabant en de Europese agenda van de BrabantStad-partners. Hiervoor wordt een Bidboek BrabantStad ontwikkeld.

De ambitie van BrabantStad om in 2018 Europese Culturele Hoofdstad (BCH2018) te worden vraagt om een duidelijke visie en een inhoudelijk profiel en draagvlak bij betrokken organisaties en bevolking om te komen tot een Brabantbreed programma.
Afgesproken is daarom dat elke stad vóór 2011 een eigen bidbook opstelt waarin de culturele identiteit van stad en regio in de vorm van projecten en activiteiten duidelijk naar voren komt. Om te komen tot een Bredaas Bidbook is de heer Geurt Grosfeld als kwartiermaker aangesteld voor een periode van twee jaar. Hij doet dit onder de vlag van het Programma Externe Betrekkingen en City Marketing.

Het doel is om samen met de Brabantstad-partners een impuls te geven aan de internationale positionering van BrabantStad. Door bundeling van kracht en kansen in netwerkverband te ontwikkelen, om een meerwaarde te geven aan BrabantStad als een aantrekkelijke, diverse en cultuurrijke mozaïekmetropool, de culturele infrastructuur te versterken en om brede lagen van de bevolking te mobiliseren en bij het project Culturele Hoofdstad te betrekken.

Breda profileert zich binnen BCH 2018 als Internationale Netwerkstad. Naast de culturele infrastructuur, erfgoed en stedelijke ontwikkelingen is beeldcultuur een belangrijke onderscheidend thema voor Breda. Te denken valt aan graphic design, audiovisuele media, gaming, multimedia festivals en fotografie. Het is zaak dat alle betrokken partijen in de stad de komende periode gezamenlijk een verdiepingsslag op deze thematiek maken. De kwartiermaker organiseert daarvoor bijeenkomsten en gesprekken. Ook de cultuurvisie Factor-C biedt sterke aanknopingspunten voor nadere uitwerking.

Cultuurwethouder Wilbert Willems: Het Bredase bidbook is een belangrijke stap in de gezamenlijke kandidaatstelling met onze andere BrabantStad-partners voor de nominatie van Europese Culturele Hoofdstad in 2018. Als internationale netwerkstad met een aansluiting op het HSL-netwerk heeft Breda ook op het gebied van onderwijs en beeldcultuur unieke troeven in handen om een succesvolle bijdrage te leveren aan de kandidaatstelling van BrabantStad.

In 2011 moet het Bidbook BrabantStad gereed zijn. In 2012 wordt de nominatie voor het predicaat Culturele Hoofdstad van Europa vastgesteld. Een internationale jury neemt in 2014 een besluit.

Breda, 12 maart 2009