Stichting Natuur en Milieu

Actie in Brussel voor energiezuinige apparaten

Klimaatactievoerders verkleed als pinguïns hebben vandaag actie gevoerd in Brussel voor strenge Europese normen van elektrische apparaten. Ze overhandigden 116.000 handtekeningen van bezorgde Europese burgers aan een vertegenwoordiger van de Europese Commissie.

Experts van de lidstaten van de Europese Unie komen deze week bijeen om te stemmen over nieuwe milieustandaarden voor huishoudelijke apparaten zoals televisies en koelkasten, en over de introductie of herziening van de energielabels voor deze producten. De actievoerders van Stichting Natuur en Milieu en Milieudefensie riepen vanuit een 'pinguïn vluchtelingen kamp' de Brusselse besluitvormers op om hun rug recht te houden tegen de druk van de elektronicaproducenten die lobbyen voor slappe energienormen en verwarrende wijzigingen in energielabels.

Ongeveer twintig journalisten uit verschillende Europese landen, waaronder Italie, Frankrijk en Nederland, waren aanwezig om verslag uit te kunnen brengen. Het NOS-Journaal en de Wereldomroep besteden waarschijnlijk dit week-end aandacht aan het onderwerp.

Deze maand wordt gestemd over hoe de efficiëntie van de volgende producten kan worden verbeterd: elektromotoren (11 maart), koelkasten (13 maart), televisies (17 maart), afwasmachines (30 maart) en wasmachines (31 maart).

Fotos van de actie zijn vanaf hier te downloaden

Voor meer informatie over Ecodesign en labeling: www.coolproducts.eu (online vanaf 12 maart)
http://env-ngo.eup-network.de/ (NGO website over Ecodesign)

Publicatiedatum: 12-03-2009