VSNU

Universitaire bedrijfsvoering ten dienste van onderwijs en onderzoek

De universitaire bedrijfsvoering staat ten dienste van de primaire taken van de universiteiten. Achter de schermen wordt veel werk verricht om onderwijs en onderzoek mogelijk te maken. Onderwerpen die onder bedrijfsvoering vallen zijn de studentenadministraties, de financiën, inkopen, huisvesting en duurzaamheid.Â

Financieel beleid

In de universiteiten gaat veel geld om. De universiteiten leggen verantwoording af over het gevoerde financieel beleid in hun jaarrekening. De jaarrekeningen zijn openbaar, net als de begrotingen.

Benchmarks

De universiteiten houden onderling regelmatig benchmarks over onderwerpen die onder de bedrijfsvoering vallen. Door te vergelijken proberen de universiteiten hun eigen bedrijfsvoering steeds verder te verbeteren.

Markt en overheid

Het doen van onderzoek leidt er soms toe dat universiteiten zich op of zelfs over de grens van markthandelen moeten begeven. Om dit voor iedereen in goede banen te leiden, stelden de universiteiten een gedragscode markt en overheid op. Universiteiten hebben zich voor het betreden van markten aan deze code gebonden.

Convenant lastenreductie doelsubsidies universiteiten

In september 2007 sloot de VSNU met de ministeries van Financiën, OCW, VROM en EZ het convenant lastenreductie doelsubsidies universiteiten. Door harmonisatie van de regelgeving bij subsidies en invoering van het âsingle information, single auditâ systeem moeten zowel het aantal accountantscontroles verminderd worden als de interne administratie efficiënter kunnen worden uitgevoerd

Afspraken NWO

Onder de titel âAkkoord bekostiging wetenschappelijk onderzoek 2008â verschenen de afspraken die VSNU met NWO en een aantal andere partijen maakte over de bijdrage die fondsen aan de onderzoeksfinanciering leveren. Behalve afspraken over de hoogte van de bijdragen door NWO is overeengekomen dat in 2009 gekeken zal worden naar de mogelijkheden om de bijdrage van NWO e.a. te baseren op de integrale kostprijs.

Inkoop beleid

In december 2008 is met minister Cramer een overeenkomst getekend over duurzaam inkopen. Door aan het project duurzaam inkopen deel te nemen dragen de universiteiten bij aan een duurzame maatschappij. Belangrijk bij het inkopen is ook het aanbestedingsbeleid. Veel inkopen bij universiteiten overschrijden de aanbestedingsgrens.

Integrale kostprijs

De universiteiten passen steeds vaker de integrale kostprijs toe bij hun interne berekeningen. Bij veel subsidieregelingen, waaronder bijvoorbeeld het Europese KP7 programma, wordt met de integrale kostprijs gerekend, en ook in de gedragscode markt en overheid wordt de integrale kostprijs vereist.

Duurzaamheidbeleid

Alle universiteiten hebben programmaâs lopen voor duurzaamheidbeleid. Deze programmaâs zijn ingestoken op de lokale situatie van de universiteit. Op dit moment worden de programmaâs geïnventariseerd, zodat de universiteiten hun duurzaamheidbeleid verder kunnen uitbouwen.

Convenant Meerjarenafspraken Energie

De universiteiten doen als sector mee aan de MJA3 afspraken. In deze afspraken is vastgelegd dat de universiteiten, net als veel andere sectoren, naar een reductie van het energieverbruik streven. De universiteiten deden ook al mee aan eerdere versies van de meerjarenafspraken energie. In de loop van de jaren konden de afspraken steeds ambitieuzer worden bijgesteld.

Studielink

Om studenten op een efficiënte manier te kunnen inschrijven, hebben de universiteiten en hoge scholen met elkaar Studielink opgericht. Studenten kunnen via studielink vanuit huis hun inschrijving regelen.

Convenant duurzaam inkopen

In december 2008 sloot de VSNU een convenant duurzaam inkopen met milieuminister Cramer.

Controleprotocol

Het ministerie van OCW stelt jaarlijks het controleprotocol vast. De VSNU neemt deel aan het vooroverleg met de auditdienst van OCW en de commerciële accountants. De VSNU zet daarbij steeds in op doelmatigheid van de controle en efficiëntie in de uitvoering.

Lange Houtstraat 2 | Postbus 13739 | 2501 ES DEN HAAG | T: 070-3021400