Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

> Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag
Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal 2500 BJ Den Haag Postbus 20018 www.minocw.nl 2500 EA DEN HAAG
Contactpersoon

Onze referentie VO/OK/107782

Bijlagen
---

Datum 11 maart 2009
Betreft wiskunde

In mijn brief van 13 juni 2008, kenmerk VO/OK/21463 stelde ik de Kamer op de hoogte van de stand van zaken bij de ontwikkeling van nieuwe examenprogramma's wiskunde voor vwo en havo. Ik moest u mededelen dat er verdeeldheid was in de wiskundewereld, op dat moment zich toespitsende op de besluiten die ik had genomen over de voorstellen voor nieuwe examenprogramma's gedaan door de daarvoor ingestelde vernieuwingscommissie (cTWO, commissie Siersma). Deze besluiten waren gebaseerd op de weging van de commentaren op de voorstellen door de zgn. Resonansgroep (vertegenwoordigers van het hoger onderwijs) en de vereniging van de wiskundedocenten. Ik besloot mijn brief met de mededeling dat ik, gelet op de gebleken verschillen van mening, mijn besluiten nog eens zou voorleggen aan de VSNU en de HBO-Raad.

Nadat deze mij, kort samengevat, hadden medegedeeld dat zij zich in deze besluiten konden vinden, heeft uitvoerig nader overleg plaatsgehad met de vernieuwingscommissie. Dat heeft ertoe geleid dat de vernieuwingscommissie mij aangepaste voorstellen heeft voorgelegd (versie 20 februari 2009). De commissie heeft daarbij tevens een toelichting gegeven waarin zij o.a. verantwoordt op welke wijze zij mijn besluiten heeft verwerkt. In de bijlage bij deze brief vindt u deze toelichting. Ik stem in met deze aangepaste voorstellen. Daarmee kunnen zij de grondslag vormen voor een nadere uitwerking in zgn. syllabi voor het centraal examen door de CEVO en vervolgens voor in het schooljaar 2009-2010 te starten pilots. Deze pilots zullen o.a. een antwoord moeten geven op de vraag naar de praktische haalbaarheid van de programma's.

Ik ben blij dat het in goed overleg uiteindelijk mogelijk is gebleken tot overeenstemming te komen over de verdere ontwikkeling van de wiskunde in vwo en havo.

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart
De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap a
na 1 van 1 Pagi