Abvakabo FNV: Kleed AWBZ niet verder uit

12/03/2009 16:11

ABVAKABO FNV

Dat drukt Abvakabo FNV het kabinet op het hart. Den Haag grijpt de economische crisis aan om te bezuinigen en lijkt geen voorziening te willen ontzien. Verdere uitkleding van de AWBZ leidt echter tot achteruitgang van de zorg en verlies van werkgelegenheid. Geen optie wat de bond betreft. Ruim eerst de rommel op voordat je kijkt naar ruimte voor bezuiniging, aldus de vakbond.

De AWBZ is bezig met een afstoting van taken naar de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Daarnaast ligt er een SER-advies over de AWBZ als afgeslankte voorziening voor de meest kwetsbare groepen binnen de samenleving: mensen die door een stoornis of aandoening langdurig niet in staat zijn zelfstandig te leven. De overheveling van zorgtaken naar de WMO gaat al gepaard met veel horten en stoten. De zorg aan ouderen en gehandicapten kampt hierdoor met grote problemen. Abvakabo FNV stelt voor dit fatsoenlijk af te ronden én het SER-advies te volgen.

De vakbond waarschuwt de politiek voor het nemen van overhaaste beslissingen op basis van incidenten die recent de media haalden: topsalarissen betaald van AWBZ-geld, megalomane projecten, derden die zich verrijken en te veel regeldruk. Werknemers en cliënten mogen niet de dupe worden van incidentenpolitiek. Abvakabo FNV vindt dan ook dat dergelijke misstanden keihard moeten worden aangepakt.

Vrijdag zal het kabinet naar verwachting haar crisisaanpak vaststellen. De FNV-bonden moedigen het kabinet die dag dan ook aan om de juiste beslissingen te nemen. Abvakabo FNV-voorzitter Edith Snoey is aanwezig op het Plein, waar zij als spreker onder andere dit onderwerp onder de aandacht brengt.








ABVAKABO FNV