Ministerie van Defensie

Landmacht

Periodiek overzicht Afghanistan

12 maart 2009, 16.16 uur

Nederlandse militairen zijn altijd alert op bermbommen (archieffoto 2008). De Battlegroup en de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) hebben dankzij een tip van een Afghaanse burger een Improvised Explosive Device (IED) weten op te sporen vlakbij de patrouillebasis Mashal in de Baluchivallei.

Dankzij de robot van de EOD is de IED uitgegraven en daarna onschadelijk gemaakt. Het is de derde IED die de Battlegroup en de EOD deze week aantroffen in de buurt van Mashal.

Aanwijzingen van lokale bevolking De gevonden berbom bestond uit 4 mortiergranaten.

De laatste tijd gebeurt het steeds vaker dat de lokale bevolking aanwijzingen geeft over verborgen explosieven. Ten zuiden van Deh Rawod is tijdens een patrouille een IED aangetroffen. Deze is ter plaatse door de EOD ontmanteld. De Afghaanse politie trof ten noorden van Tarin Kowt 2 IED's aan. Ze hebben deze zelf geborgen en afgevoerd.

Internationale vrouwendag

Vele Afghaanse vrouwen zijn op 7 maart op de conferentie ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag afgekomen. Mevrouw Soona Niloofar, de vertegenwoordiger van Uruzgan in het nationale parlement, was speciaal voor deze viering naar Tarin Kowt gereisd. Zij riep op vrouwen de kans te geven om economisch zelfstandig te worden.

De Afghaanse vrouwen tijdens de conferentie.

Op deze dag werd onderstreept dat deelname van vrouwen aan de samenleving een taak is van iedereen: de regering, religieuze leiders, politici, docenten en ook van ouders, die hun dochters naar school moeten sturen. Religieuze leiders en provinciale regeringsvertegenwoordigers benadrukten dat de profeet Mohammed streed voor gelijke rechten van vrouwen. Ook in de grondwet van Afghanistan staat dat vrouwen en mannen dezelfde rechten en plichten hebben.

PRT

Het Provincial Reconstruction Team (PRT) installeerde afgelopen week opnieuw 2 waterpompen en 3 kleine bruggen in de omgeving van Deh Rawod. Daarnaast zijn er totaal 1000 gabions (kooien met zand of rotsblokken) geplaatst. Deze zorgen ervoor dat de rivier niet buiten haar oevers treedt en niet verder kan afkalven.

In Chora plaatste het PRT een Hydro Electric Power Plant (HEPP). Deze HEPP's voorzien elk 10 tot 12 quala's(Afghaanse ommuurde huizen) van stroom, waardoor de bewoners 's avonds licht hebben. In hetzelfde gebied is een brug gebouwd met oeverbescherming en werd een irrigatiekanaal hersteld. In Deh Rawod en Tarin Kowt liet het PRT twee moskeeën repareren en bij één moskee is een waterpomp gebouwd voor de rituele wasplaats.

Schooljaar begonnen

Deze week is het schooljaar in Uruzgan weer begonnen. Er gingen ruim 40.000 kinderen weer naar school, meer dan 3 keer zoveel jongens en meisjes als in 2002. Met Nederlandse hulp zijn er de afgelopen jaren leraren opgeleid en scholen gebouwd in Uruzgan.

Ongeval militair

Een Nederlandse militair van de Battlegroup is gewond geraakt door een ongecontroleerd schot tijdens het wapenonderhoud. De soldaat werd behandeld in het militaire ziekenhuis op Kamp Holland en wordt vandaag terug naar Nederland gevlogen voor verdere behandeling. Hij heeft zelf zijn thuisfront geïnformeerd en maakt het naar omstandigheden goed.

Gevechtscontacten

Afgelopen week hebben Nederlandse eenheden in Deh Rawod een Afghaanse en Franse eenheid ondersteund door lichtgranaten af te vuren. Ze hadden verdachte personen waargenomen. Nederlandse Apaches ondersteunden ten oosten van Tarin Kowt een eenheid van het Afghaanse leger, die in de problemen was gekomen. Bij deze ondersteuning werd gebruik gemaakt van het boordkanon en raketten. Als gevolg van deze inzet zijn waarschijnlijk slachtoffers gevallen bij de tegenstander.

Het volgende filmpje geeft een indruk van de werkzaamheden van de Nederlandse Air Task Force in Zuid-Afghanistan.

Luchtsteun * Download deze video + Video voor Windows Media Player Video | 12 maart 2009 | wmv | 03:06 | 10.7 MB + Video voor Apple Quicktime Player Video | 12 maart 2009 | mp4 | 03:06 | 11 MB + Video voor mobiel gebruik Video | 12 maart 2009 | 3gp | 03:06 | 1.9 MB * Uitgeschreven tekst Het filmpje geeft een kort overzicht van de taken die de Nederlandse Air Task Force in Zuid-Afghanistan uitvoert. Onder andere piloten, verkeersleiders en techneuten komen aan het woord en vertellen over hun werk.