Gemeente Achtkarspelen


Kennismakingsbezoek CdK aan de gemeente Achtkarspelen

Volgens Commissaris van de Koningin van Fryslân de heer J.A. Jorritsma is âde relatie tussen de provincie Fryslân en de gemeente Achtkarspelen uitstekendâ. De Commissaris trok zijn conclusie aan het eind van zijn werkbezoek aan de gemeente Achtkarspelen op donderdag 12 maart. Op het programma stonden een bezoek aan bouwbedrijf VDM in Drogeham, obs ât Holdersnest in Harkema. Verder voerde de commissaris gesprekken met het college van burgemeester en wethouders en de fractievoorzitters van de gemeenteraad in themapark De Spitkeet.

Op obs ât Holdersnest lieten leerlingen en leraren zien hoe de nieuwste technieken in het onderwijs worden toegepast. De kinderen gaven onder andere demonstraties op hypermoderne interactieve schoolborden. Commissaris Jorritsma was zeer onder de indruk. Hij complimenteerde schoolhoofd Willem Wouda voor het enthousiasme waarmee hij zoveel voor de school gedaan krijgt.

Bouwbedrijf VDM in Drogeham kon ook op warme belangstelling van de Commissaris van de Koningin rekenen. VDM heeft zich gespecialiseerd in duurzame en energiezuinige woningbouw. âWat VDM doet is uniek,âzei de Commissaris. âHier worden duurzaamheid en innovatie toegepast door mensen die het kunnen.â

Met het college van b. en w. en de fractievoorzitters van de raad sprak Commissaris Jorritsma over de Economische ontwikkeling van Noordoost Fryslân, samenwerking tussen gemeentes e en de recreatieve mogelijkheden van het Nationaal Landschap âDe Noardlike Fryske Wâldenâ.

Aan het eind van zijn gesprek met de fractievoorzitters waarschuwde Jorritsma voor de nieuwste bezuinigingsplannen van het Rijk. âDen Haag wil de provincies korten en dat moeten we voorkomen. Dit heeft gevolgen voor gemeenten die van de provincie afhankelijk zijn voor cofinanciering bij investeringen. Als de provincie minder geld heeft te besteden komt de machine langzaam tot stilstand.â