Nederlands register gerechtelijk deskundigen van start

Nieuwsbericht | 12-03-2009

Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft vandaag het startsein gegeven voor het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD). In dit register worden deskundigen met strafrechtelijke forensische expertise geregistreerd. Dit onafhankelijke en openbare register vergroot de kwaliteit van de inbreng van deskundigen tijdens de rechtspleging en draagt daardoor bij aan de kwaliteit van de rechtsgang.

In plaats van de benoeming van deskundigen per ressort komt er met het NRGD een landelijk register van vaste gerechtelijk deskundigen. Daarmee is de kwaliteit van deskundigen beter gewaarborgd. Het is voor openbaar ministerie en verdediging gemakkelijker kiezen als een deskundige als zodanig is erkend. Om tot het register te worden toegelaten moeten de deskundigen voldoen aan objectieve eisen van bekwaamheid en betrouwbaarheid. Om deze objectiviteit te garanderen, wordt het register op onafhankelijke wijze beheerd. Zowel het opstellen van kwaliteitsnormen als het toetsen wordt gedaan door vakdeskundigen met aantoonbare kennis en ervaring.

Tijdens zijn toespraak op het startsymposium in sociëteit De Witte in Den Haag, riep minister Hirsch Ballin deskundigen op zich aan te melden bij het nieuwe register.