Gemeente Brummen


Eerste ideeën gepresenteerd voor Eerbeeks dorpscentrum

(Oorspronkelijke publicatie datum: 12-03-2009)

Woensdag 11 maart jl. bezochten ruim 80 geïnteresseerde bewoners en ondernemers het tweede burgerdebat over het centrum van Eerbeek. Stedenbouwkundig bureau Kuiper Compagnons presenteerde drie mogelijke modellen. Het moet een echt dorpshart worden met bij voorkeur herstel van de beek in het centrum en verschuiving van het station, zodat bezoekers in het centrum van Eerbeek uitstappen.

Betrokkenheid
Dat weer veel bewoners en ondernemers naar het Burgerdebat kwamen geeft aan al dat men betrokken is en wil zijn. Wethouder Eef van Ooijen legde uit waar we staan in het proces en dat de haalbaarheid van de modellen nog niet vaststaat. Dat moet nu verder onderzocht gaan worden. Daarna konden de aanwezigen in verschillende marktkramen met de stedenbouwkundigen en medewerkers van de gemeente ingaan op de diverse aspecten van de plannen.

Drie modellen
De drie modellen verschillen vooral wat betreft de verkeersafwikkeling en de parkeeroplossingen. De schetsen voor het nieuwe centrum zijn gebaseerd op een aantal uitgangspunten. Kuiper Compagnons ziet het nieuwe centrum als een echt dorpshart. Kleinschalig, lintbebouwing, groen, gastvrij, rustig en open. Kansen zien zij in het zichtbaar maken van de Eerbeek, de papiergeschiedenis een toeristische functie te geven, bijvoorbeeld door een papiermuseum en zo mogelijk het station te verschuiven naar het centrum. Groen speelt een belangrijke rol. Er moet een aantrekkelijk plein zijn rond een lint van winkels, waar je zomers lekker op een terrasje kunt zitten en misschien ook de weekmarkt een plek kan krijgen.
Een centrum is een centrum als het veel functies biedt. Een cluster van voorzieningen en winkels is dan ook wenselijk.

Er is in de modellen uitgegaan van gratis parkeren bovengronds. Om niet een te blikkerig beeld te krijgen, denkt Kuiper aan verspreid parkeren aan de winkelstraten. Parkeren blijft een knelpunt, zeker als de parkeerdruk toeneemt. Tot slot werd ook het gemeentehuis als kans gezien voor het centrum. De raad neemt waarschijnlijk in mei een principebesluit of een nieuw gemeentehuis in Eerbeek komt of op de huidige locatie. Als Eerbeek wordt gekozen, ligt hier een kans om het centrum aan de rand te versterken met bijvoorbeeld een combinatie van een dorps gemeentehuis, een plein en culturele zorg- en welzijnsvoorzieningen.

Planning
De planning is om dit voorjaar een concept masterplan voor het centrum gereed te hebben. Dit masterplan is een stedenbouwkundig plan, een verdere uitwerking van de genoemde modellen en schetsen.Het plan geeft op hoofdlijnen aan wat waar komt. Daarbij moet er ook een financiële onderbouwing liggen en een samenwerkingsovereenkomst met partners die in het project meedoen en bijdragen. Het masterplan zullen we voor de zomer ook aan bewoners, ondernemers en organisaties presenteren. Op de speciale projectpagina op deze gemeentelijke website staat actuele informatie over het project en bijvoorbeeld ook de presentatie van Kuiper Compagnons.