Gemeente Breda

Geschikt Wonen voor Iedereen in Ulvenhout

Burgemeester en wethouders hebben voor Ulvenhout de gebiedsnotitie Geschikt wonen voor iedereen (GWI) vastgesteld.

Deze dient als basis om wonen, welzijn en zorg voor iedereen bereikbaar te maken. De komende maanden gaat de gemeente met maatschappelijke partners werken aan het uitvoeringsplan GWI. Dit plan moet leiden tot een uitvoeringsprogramma en een wijkconvenant die medio dit jaar aan de gemeente worden aangeboden.

Het doel van GWI is iedereen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen in levensloopgeschikte wijken. Hiermee speelt Breda in op de toenemende vergrijzing. De gemeente heeft onderzocht wat die vergrijzing voor Ulvenhout betekent. Zo is gekeken naar omvang en samenstelling van de bevolking, de sociale situatie, de aanwezigheid van geschikte woningen, het voorzieningenniveau en de woonomgeving.

In Ulvenhout wonen relatief veel ouderen. Er wonen minder jongeren dan gemiddeld in Breda. De sociale situatie scoort beter dan andere GWI-gebieden.
In dit GWI-gebied vinden de bewoners dat de sociale samenhang hoog is in vergelijking met het Bredase gemiddelde. De mening van ouderen over de woonomgeving is ook positief. Bijna alle ouderen geven aan in een prettige buurt te wonen. In totaal voelt 11% zich onveilig in de wijk. Dat is onder het gemiddelde van Breda (14%).

Op basis van de prognose voor 2020 wordt een tekort verwacht van circa 80 kleinschalige woonvormen voor ouderen. Een belangrijk aandachtspunt is dat de geschiktheid van de woningvoorraad van het GWI-gebied als totaal laag is (15 % tegen 27%, wat landelijk als norm wordt gehanteerd). Dit heeft te maken met het grote aantal eengezinswoningen.Omdat de woningvoorraad voor een belangrijk deel uit kopers bestaat, ligt de verantwoordelijkheid voor eventuele aanpassing van de woning bij de individuele eigenaren. De Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) geeft aan dat ouderen graag hulp en ondersteuning willen voor het opplussen (aanpassen) van hun eigen woning.

De werkgroep GWI gaat voor Ulvenhout een meerjarig uitvoeringsplan GWI maken. Dit betekent onder meer dat er ook afstemming plaatsvindt met de werkzaamheden van de Klankbordgroep Ulvenhout waar ook bewoners van Ulvenhout en de Dorpsraad deel van uit maken. Daarnaast is het van belang vraag en aanbod van voorzieningen goed op elkaar af te stemmen. Hierbij kan men denken aan ondersteunende diensten op het gebied van zorg en financiële zaken.

De gebiedsnotitie GWI Ulvenhout is de zesde die burgemeester en wethouders hebben vastgesteld. Eerder gebeurde dat al met gebiedsnotities voor Brabantpark/Heusdenhout, Tuinzigt/Westerpark, Prinsenbeek, Hoge Vucht en Belcrum/Doornbos-Linie. Momenteel wordt gewerkt aan de totstandkoming van notities voor de andere negen GWI-gebieden. Deze verschijnen in de loop van dit jaar.

Breda, 12 maart 2009