Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z04490

Vragen van het lid De Krom (VVD) aan de ministers voor Wonen, Wijken en Integratie en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de emancipatietraining voor allochtone mannen. (Ingezonden 12 maart 2009)


1
Bent u bekend met het artikel "Allochtone man zoekt zijn trots"? 1)


2
Is het waar dat de rijksoverheid een pilot subsidieert waar allochtone mannen hun verloren trots leren herwinnen? Zo ja, hoe hoog is de rijksbijdrage aan deze pilot en wat vindt u van dit initiatief?


3
Waarom bent u van mening dat het de verantwoordelijkheid van de overheid is om ervoor te zorgen dat allochtone mannen zich niet ,,zwak, ziek en misselijk" voelen omdat hun vrouwen en kinderen meedraaien in de samenleving? In hoeverre acht u de eigen verantwoordelijkheid van belang? Kunt u dit toelichten?


4
Hebben de mannen die deelnemen aan deze pilot reeds een inburgeringstraject afgerond? Zo nee, kunt u gemotiveerd toelichten waarom deze mannen niet in eerste instantie een inburgeringstraject hebben (kunnen) doorlopen? Zo ja, kunt u gemotiveerd toelichten waarom de inburgering hen onvoldoende heeft voorbereid op actieve deelname aan de Nederlandse samenleving? Bent u voornemens de inburgeringscursus uit te breiden met een emancipatiecursus voor allochtone mannen?


5
Deelt u de mening dat deelname aan de arbeidsmarkt de meest effectieve vorm van emancipatie is voor allochtone mannen en dat de rijksoverheid hier de nadruk op moet leggen?


6
Zijn er ook dergelijke faciliteiten (vadercentra) voor autochtone mannen? Waarom niet?


7
Kunt u concreet aangeven welke resultaten zijn of moeten worden geboekt in deze cursussen? Wanneer beschouwt u deze cursussen als een succes?


1) Nederlands Dagblad, 5 maart 2009