Ingezonden persbericht


persbericht - amsterdam, 12 maart 2009

Amsterdamse GGZ en jeugdzorg: samen voor het kind

Kinderen van ouders met psychiatrische problematiek bevinden zich in een kwetsbare positie en lopen soms risico's. Goede informatie-uitwisseling en samenwerking tussen de volwassenpsychiatrie en de jeugdzorg verbetert de aandacht voor deze kinderen en vermindert de kans op kindermishandeling. Deze samenwerking tussen de Amsterdamse instellingen is op 12 maart 2009 bekrachtigd door de ondertekening van het Convenant Melden van Kindermishandeling.

Met het convenant is de afstemming en communicatie binnen en tussen de betrokken organisaties vastgelegd. Hierbij gaat het om de vaardigheden van behandelaars om signalen van risico's op kindermishandeling te herkennen en deze met ouders te bespreken. Ook is afgesproken hoe samengewerkt wordt met Bureau Jeugdzorg en haar Advies- en Meldpunt Kindermishandeling.

De jeugdzorg heeft anderzijds informatie over deze ouders nodig om een goede inschatting te kunnen maken van de veiligheid en ontwikkelingskansen van het kind en de in te zetten hulp. Alleen met voldoende informatie over bijvoorbeeld de diagnose, het verloop van de behandeling en het ziektebesef van de ouder is deze inschatting mogelijk.

Ondertekenaars van het convenant zijn de instellingen voor geestelijke gezondheidszorg GGZ inGeest , Stichting Arkin en de jeugdzorginstellingen Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam (inclusief het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling Amsterdam), Spirit, Altra, MOC 't Kabouterhuis, de Bascule, HVO Querido, Jeugdriagg Noord Holland Zuid en de Raad voor de Kinderbescherming Amsterdam.

EINDE PERSBERICHT (

Ingezonden persbericht